Revista Sănătate

Bolile de ficat si tiroida ti se vad pe fata. La ce semne sa fii foarte atent de prima data

Culoarea pielii si consistenta se modifica in boli de ficat, in unele boli pulmonare, sau in afectiunile tiroidei. ”In unele afectiuni endocrine pielea poate sa isi schimbe consistenta , gradul de hidratare, stratul lipidic sau sa isi schimbe culoarea.

In afectiuni ale ovarelor (sindrom de ovar polichistic) pielea poate deveni “grasa”, la fel si parul, in afectiuni tiroidiene (hipotiroidii sau hipertiroidii) poate fi foarte uscata si pergamentoasa, rece, sau umeda si calda, in afectiuni ale suprarenalelor si hipofizei poate sa isi schimbe culoarea sau consistenta, etc”, explica dermatologul Anca Zranca.

Piele uscata

Daca pielea devine uscata si apare senzatia de mancarime, poate fi o simpla alergie la unul dintre produsele cosmetice pe care le folositi sau poate indica lipsa fierului din organism, afectiuni ale tiroidei sau anemie. In cazul in care aveti o iritatie care nu dispare cu niciun tratament, poate fi un semn ca sunteti prea stresat.

Paloarea = boli de rinichi

Paloarea pielii, insotita de mancarimi, poate fi semnul unor boli de rinichi. „La cei cu insuficienta renala cronica apare un miros de uree prin piele si respiratie. Mancarimile pielii apar tocmai din cauza cristalelor de uree care se elimina prin aceasta”, explica Loredana Pop, medic nefrolog.

Parul uscat si fragil, dar si oboseala completeaza semnele care pot indica prezenta insuficientei renale.

Bataturi care nu se vindeca, indiciu al diabetului

Nevoia de a bea cinci-sase litri de lichide pe zi si cantitatea mare de urina eliminata in 24 de ore sunt semne ale diabetului zaharat, cand valorile glicemiei sunt ridicate. Tot la diabetici mai apar candidoze bucale sau vaginale, dar si infectii urinare care se vindeca greu.

„Atunci cand apar complicatii ale diabetului, se observa leziuni tipice de eczema la picioare.
De asemenea, din cauza pierderii unor substante la nivelul pielii, unele rani provocate de bataturi ajung sa se vindece foarte greu”, afirma Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat.