Floarea de Nu-mă-uita tratamente naturiste. Cele mai multe dintre acestea cresc în Noua Zeelandă, în Europa, în Asia şi un număr mult mai redus în America de Nord, America de Sud şi Papua Noua Guinee.
Această plantă creşte sub formă de tufe compacte în stare spontană, în zonele umede, pe terenuri virane, pe lângă ape curgătoare, mlaştini, lacuri, dar este şi cultivată ca plantă ornamentală.
Popular este cunoscută sub denumirile de ”miozotis” şi ”ochii păsăruicii”. Este o plantă înaltă de 20-30 cm, cu tulpina şi frunzele acoperite cu peri cenuşii. Frunzele sunt opuse, simple, nedivizate, alungite sau lanceolate, alterne, potrivit site-ului gradinamea.ro.
Florile sunt hermafrodite, cu 5 sepale şi petale. Sunt, de obicei, de 1 cm diametru (sau mai puţin), plate, fiind colorate în albastru, roz, alb sau galben. Acestea pot fi anuale sau perene. De obicei, planta înfloreşte din luna mai şi până în iulie.
Planta de nu-mă-uita are certe calităţi medicinale, fiind utilizată pentru tratarea unor afecţiuni. Pentru terapii, se recoltează partea aeriană a plantei, care conţine o cantitate importantă de potasiu, precum şi alcaloizi, saponine şi acizi graşi superiori.
Infuzia de nu-mă-uita are un puternic efect antiinflamator şi se foloseşte la tratamente în zone sensibile, precum spălături contra inflamaţiei urechii sau ca loţiune pentru ochi, având şi proprietăţi de calmare şi de relaxare.
În cazul inflamaţiilor oculare, se aplică sub formă de comprese, iar pentru afecţiunile respiratorii, se foloseşte sub formă de preparate homeopate.
În cercetări recente, s-a constat că uleiurile obţinute din diferite specii ale acestei plante sunt antibacteriene, cu proprietăţi antifungice şi antiinflamatorii. Specii precum Myosotis arvensis exercită o acţiune anxiolitică şi antidepresivă, potrivit springer.com.