Revista Sănătate

Riscurile anesteziei generale sunt mai mari la hipertensivi şi diabetici

Eşti aproape de o intervenţie chirurgicală şi te întrebi care sunt riscurile anesteziei generale. Iată ce e bine să ştii despre această procedură şi ce persoane sunt mai expuse riscurilor.

Anestezia generală sau totală este, practic, o comă indusă medical, în timpul căreia pacientul nu este conştient şi nu răspunde la stimuli. Se foloseşte în intervenţiile chirurgicale majore la nivelul creierului, toracelui sau abdomenului sau când intervenţia durează mai mult de două ore. Anestezia generală se bazează pe starea de inconştienţă a pacientului, pe diminuarea stării de nelinişte a acestuia, pe lipsa durerii şi pe relaxarea musculară.

În timpul anesteziei generale, care se obţine prin administrarea intravenoasă a unor medicamente sau prin inhalare, pacientul nu simte dureri. Folosită încă din secolul al XIX-lea, procedura este una sigură, dar care poate avea uneori efecte adverse temporare, precum: amnezie reversibilă, mai ales la vârstnici, ameţeală, dificultate la urinare, greaţă, frisoane sau durere în gât.

Riscurile anesteziei generale: care sunt şi cine poate fi afectat

O procedură în general sigură, anestezia generală vine cu câteva riscuri precum confuzie postoperatorie, infarct, pneumonie sau atac cerebral, persoanele expuse fiind pacienţii vârstnici şi cei care trec printr-o intervenţie chirurgicală care durează foarte mult.

De asemenea, anumite probleme de sănătate cresc riscul pacientului anesteziat de a suferi efecte adverse. Aceste afecţiuni sunt: apneea obstructivă de somn (persoana are pauze de respiraţie în timpul somnului), afecţiuni ale rinichilor, inimii sau plămânilor, tensiune mare, alcoolism, fumat, reacţii adverse la anestezic în trecut, medicaţie care poate mări sângerarea (de exemplu, aspirina), alergiile la medicamente, diabet şi obezitate.

Printre riscurile anesteziei generale se numără şi starea de conştienţă în timpul intervenţiei chirugicale. Se poate întâmpla ca la unele persoane (1 caz la 19 000) anestezia să nu prindă în întregime şi pacientul să fie conştient de ce i se întâmplă în timpul operaţiei şi chiar să simtă unele dureri. De regulă, pacientul aude doar sunete pe termen scurt, înainte de începerea propriu-zisă a operaţiei. Pacienţii care se află în stare de conştienţă deşi au fost supuşi anesteziei generale pot dezvolta afecţiuni psihologice pe termen lung, mai ales că, muşchii fiind inactivi, ei nu le pot semnala medicilor ce se întâmplă.

Înainte de operaţia care implică anestezie generală, pacientul va fi evaluat în ceea ce priveşte indicele de masă corporală, istoricul medical, vârsta, afecţiunile curente, alergiile, consumul de alcool şi de medicamente (chiar şi de suplimente alimentare, mai ales dacă acestea conţin gingko biloba, ginseng sau usturoi), flexibilitatea gâtului. E foarte important ca pacientul să răspundă cu sinceritate tuturor întrebărilor, tocmai pentru a evita problemele în timpul intervenţiei chirurgicale. De asemenea, medicul va recomanda evitarea meselor solide şi lichide cu câteva ore înainte de operaţie.