Una dintre afectiunile cu larga raspandire des intalnita la persoanele cu varsta de peste 40 de ani este hipertensiunea arteriala. Pentru a mentine acest parametru in limite normale este necesara medicatie permanenta si chiar daca vom respecta planul de tratament, pot aparea oscilatii ale tensiunii din cauza numerosilor factori, cum ar fi: canicula, stresul, lipsa de odihna, consumul de cafea etc. Un remediu cu eficienta excelenta in mentinerea tensiunii arteriale cu tendita de crestere in limita normala este un leac care consta intr-un amestec de vin cu leustean.
Hipertensiunea poate fi remediata cu un leac din batrani, o reteta cunoscuta celor din mediul rural si care poate fi realizata acasa fara mare greutate. Pentru acest leac sunt necesari doi litri de vin rosu natural, fara adaosuri de apa, zahar sau alte substante chimice, si cinci manuchiuri medii de leustean verde, proaspat. Se pune vinul la fiert, iar atunci cand da in clocot, se adauga cele cinci manuchiuri de leustean, noteaza taifasuri.ro. Se lasa in continuare la fiert cateva clocote, dupa care se ia de pe foc si se lasa la temperatura camerei timp de opt-zece ore intr-un vas acoperit. Bautura rezultata va avea gust amar si culoare neagra. Se streoara, se pune in recipiente de sticla si se tine la frigider. Se consuma in fiecare dimineata, pe stomacul gol, 50 ml din aceasta bautura. Daca este prea amara se poate adauga miere dupa gust. Se face o cura la sase luni cu aceasta bautura. Rezultatele se vor vedea dupa cateva administrari, iar tensiunea foarte ridicata se va stabiliza in limite normale fara a mai prezenta cresteri bruste.
Acest remediu se bazeaza pe efectele sedative ale leusteanului, acesta fiind renumit si pentru proprietatile sale de a scadea tensiunea arteriala. Este cunoscut ca un condiment foarte apreciat in bucataria romaneasca si ca o veritabila planta medicinala cu actiune antiinflamatorie, antibacteriana, antiparazitara, antivirala si antifungica. Stimuleaza functia hepatica, regleaza ciclul menstrual si amelioreaza dismenoreea. Leusteanul mai poate fi utilizat ca leac in tratamentul afectiu- nilor respiratorii avand rol expectorant, emolient, dar si in cel al afectiunilor cutanate.