1. Carbohidratii complecsi
Pe langă faptul ca ofera un nivel constant de energie de calitate pentru cateva ore, carbohidratii buni (adica cei cu absorbtie lenta sau cu indice glicemic scazut) din cereale integrale, leguminoase, legume si fructe proaspete, ajua organismul sa arda mai eficient depozitele de grasimi, fara sa epuizeze depozitul muscular pentru energie.
Dieta ideala si in general alimentatia echilibrata este formata din 50-55% carbohidrati de calitate, 20-25% proteine si 20-30% grasimi, de preferat nesaturate, de origine vegetala. Pe masura ce sunt digerati, carbohidratii complecsi furnizează energie in mod constant, iar fibrele pe care le contin incetinesc procesul de digestie, astfel incat energia oferita este de durata.
2. Acizii grasi Omega-3
Aflati in pestele gras (precum somon, hering, macrou, ficat de cod), nuci si ulei de canola sau masline, acesti acizi grasi esentiali, asa cum le zice si numele, joaca un rol important in mentinerea sanatatii creierului, si ne ajuta astfel sa ne pastram concentrarea.
Nucile sunt printre cele mai bune alimente pentru a invinge oboseala, dar si foamea, gratie continutului lor bogat in omega-3, proteine, minerale si vitamine. Printre nucile care furnizeaza energie de calitate se numara si migdalele, nucile braziliene, caju, alune, nuci pecan, dar si nucile romanesti. Consumati-le nesarate si crude, pentru ca altfel, prin preparare termica, isi pierd nutrientii.
3. Apa
Oboseala este, de cele mai multe ori, mai degraba un semn de deshidratare cronica decat de deficit de nutrienti. La momentul aparitiei senzatiei de sete, deshidratarea este deja prezenta.
Apa este mediul in care se desfasoara normal toate procesele metabolice ale corpului, si chiar o deshidratare usoara poate provoca senzatia de oboseala. De asemenea, apa este singurul vehicol care poarta nutrientii catre celulele corpului si elimina reziduurile metabolice si toxinele eliberate prin procesele de digestie.
Pentru a evalua gradul de hidratare al corpului, este important de stiut ca ideal este sa urinam o data la 2-3 ore in timpul zilei, iar urina trebuie sa fie de culoare galben pal.
In afara de baut 8-10 pahare mari de apa zilnic, este nevoie sa consumam alimente care contin peste 80% apa, precum supe, ceaiuri, dar si legume si fructe suculente precum castraveti, pepene, rosii, varza, etc.