Revista Sănătate

De ce se formeaza pietrele in vezica biliara

De ce formeaza pietrele in fiere. Litiaza biliară, sau colelitiaza, este formarea de pietre în vezica biliară, organul care stochează vezica secretată de ficat. Calculele, uneori numite „pietre”, arată ca niște pietricele mici. În majoritatea cazurilor, acestea sunt compuse din colesterol cristalizat.

Forma, dimensiunea și numărul de calcule (pot exista câteva sute) diferă de la un individ la altul. Pot fi la fel de mici ca un bob de nisip sau la fel de mari ca o minge de golf.

De cele mai multe ori, calculele nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, pot obstrucționa conductele care transportă bila către ficat și intestine. Aceasta se numește colică biliară dacă criza este temporară. Cand nu mai este capabila să se golească, vezica biliară începe să se umfle, ceea ce poate provoca dureri violente. Când calculii nu provoacă colici, ele sunt descoperite uneori prin ecografie aleatorie sau tomografie a abdomenului.

Rețineți că intensitatea simptomelor nu depinde de mărimea calculelor. Într-adevăr, pietrele mici pot duce la dureri intense, în timp ce calculii mari vor trece neobservati. Uneori sunt prea mari pentru a ieși din vezică și pentru a bloca canalele.

De ce formeaza pietrele in fiere
Bila constă în principal din apă, săruri biliare (care, prin emulsionarea grăsimilor, joacă un rol important în digestia lor de către intestin), colesterol, fosfolipide, pigmenți și electroliți.

Calculii biliari de colesterol se formează atunci când:
bila conține prea mult colesterol;
bila nu conține suficiente săruri biliare;
vezica biliară nu se contractă regulat (vezica urinară este denumită apoi „leneșă”).
Nu este clar ce declanșează formarea pietrelor, dar au fost identificați diferiți factori de risc. Obezitatea este una dintre ele. Trebuie menționat că nu există nicio legătură între hipercolesterolemie și concentrația de colesterol din bilă.

Calculii pot apărea în diferite organe goale (rinichi, vezică) sau în glande (vezica biliară, glande salivare), apoi circulă sau se blochează pe benzile excretorii ale acestora. În funcție de locul în care se află, acesti calculi vor fi compusi din diverse substanțe: calciu, fosfat, colesterol, sucuri digestive sau altele.

Colelitiaza sau calculul vezicii biliare este destul de răspândit și afectează de 2 până la 3 ori mai multe femei decât bărbații. De la 70 de ani, 10% la 15% dintre bărbați sunt afectați, precum și 25% până la 30% dintre femei. Riscul de a avea calculi biliari crește odată cu vârsta, ajungând aproape la 60% după vârsta de 80 de ani, probabil din cauza eficienței scăzute a contracțiilor vezicii biliare. Pietrele provoacă complicații doar pentru 20% dintre ele și pot fi colici hepatice, colecistită, colangită sau pancreatită biliară acută.