Ceaiul de scorţişoară are un efect de stimulare a circulaţiei sângelui şi de prevenire a răcelilor, de mărire a tonusului psihic şi fizic. De asemenea, are efecte imediate, fiind un puternic stimulent. Se prepară foarte simplu şi este un veritabil medicament. Ceai de scorţişoară (Cinnamonum zeylanicum) Într-o cană de apă (250 ml.) clocotită se adaugă o jumătate de linguriţă de pulbere de scorţişoară. Se lasă să fiarbă timp de 1 minut, după care se îndepărtează de pe foc. Se acoperă, se lasă la infuzat vreme de 10 minute, apoi se filtrează. Se consumă cât de cald posibil, cu 30 de minute înainte de masă sau culcare. Opţional, se poate îndulci cu 1 linguriţă de miere. Se consumă la nevoie sau în cure de 14 zile, cu 30 de zile pauză.
Adjuvant în diabet
În diabet, scorţişoara are o triplă acţiune: scade direct nivelul zahărului din sânge; stimulează şi totodată reglează secreţia de insulină a pancreasului; creşte receptivitatea organismului la insulină. Stimulează sistemului imunitar Ceaiul de scorţişoară are proprietăţi antivirale şi antimicrobiene, stimulând funcţionarea sistemului imunitar. Scorţişoara ajută cu succes la înlăturarea febrei, fiind un aliat preţios în lupta cu răceala şi gripa. Se beau câte 3-4 căni pe zi, cât mai fierbinte posibil. Îmbunătăţeşte circulaţia sanguină Ceaiul ȋmbunătățeşte circulaţia sanguină pe două fronturi: subţiază sângele şi are proprietăţi anticoagulante, ceea ce reduce cu 80% şansele de infarct miocardic după vârsta de 55 de ani. Accelerează metabolismul (adjuvant în curele de slăbire) Scorţişoara contribuie la accelerarea metabolismului şi la arderea mai rapidă a celulelor adipoase. Ceaiul de scorţişoară accelerează digestia grăsimilor şi stimulează activitatea tripsinei, o enzimă ce descompune proteinele în intestinul subţire. Are efect antioxidant puternic Scorţişoara conţine antioxidanţi foarte puternici, care reduc semnificativ simptomele îmbătrânirii, cât şi şansele de apariţie a cancerului. Ceaiul de scortisoara mareste tonusul psihic si fizic Sporeşte atenţia Conferă un anumit confort psihic, fiind excelent pentru combaterea depresiei, a închiderii afective, contra asteniei sexuale, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Are un efect stimulent, sporind creativitatea, dar şi atenţia sau capacitatea de analiză şi sinteză. Ajută şi la îmbunătăţirea memoriei de lungă şi de scurtă durată. Micşorează evoluţia bolii Alzheimer Graţie conţinutului de epicatechine, scorţişoara micşorează semnificativ evoluţia bolii Alzheimer. Combate procesele degenerative de la nivelul creierului şi ajută la păstrarea funcţiilor cognitive intacte, până la vârste înaintate. Tratează halena (mirosul urât al respiraţiei) Scorţişoara reglează activitatea gastrică şi distruge anumiţi microbi care produc mirosul urât al respiraţiei. Îndepărtează direct mirosurile neplăcute, prin parfumul său extrem de puternic, datorat uleiurilor volatile pe care le conţine. Se bea o jumătate de cană cu ceai rece de scorţişoară, iar cu cealaltă jumătate de cană se fac gargară şi clătiri ale gurii.
Foarte bun tonic pentru digestie Ceaiul de scorțişoară previne balonarea, previne şi tratează mare parte din simptomele sindromului de colon iritabil. În perioadele cu stres foarte intens, scorţişoara reglează pofta de mâncare, previne tulburările digestive produse de tensiunea psihică. Are efect antiinflamator articular Un principiu activ, conţinut de scorţişoară, are efect antiinflamator articular. Ceaiul poate fi un bun adjuvant în reumatism (artrită şi poliartrită). Distruge şi inhibă dezvoltarea Helicobacter pylori Scorţişoara distruge şi inhibă dezvoltarea Helicobacter pylori, prevenind şi bolile pe care aceasta le produce în timp (gastrită, ulcerul gastro-duodenal şi chiar cancerul gastric). Precauţii, contraindicaţii Nu este indicat pentru femeile care sunt însărcinate sau alăptează, pentru bolnavii de cancer, de ulcer sau celor cu probleme hormonale. Poate interacţiona cu medicamente pentru glucozei sau cu cele de subţiere a sângelui.