Revista Sănătate

7 alimente contrafăcute care îți pun în pericol sănătatea

Alimentele pe care ne-am obișnuit să le vedem pe masa noastră s-ar putea să nu fie tocmai ce par. Este însă posibil să eviți mâncarea contrafăcută, dacă știi câteva trucuri simple:

1. Cafeaua măcinată
Cafeaua măcinată ar putea conține orz, grâu și soia prăjit și tăiat. Pentru a reduce costurile de producție, companiile ar putea adăuga și lemn mărunțit. Cum să eviți falsurile? Cumpără boabe de cafea și macină-le acasă.

2. Sucul de rodii
Pe etichetă spune că înăuntru găsești 100% suc de rodii și merișor. Cel mai probabil, însă, băutura e diluată cu suc de mere ieftin sau chiar cu apă. Cum să eviți falsurile? Citește cu atenție eticheta și fii atentă la proporția de suc.

3. Uleiul de măsline

Când cumperi o sticlă scumpă de ulei de măsline, s-ar putea să aduci acasă ulei ieftin de porumb, palmier sau soia. Cum să eviți falsurile? Pune niște ulei în pahar și pune-l în frigider. Uleiul adevărat de măsline formează un sediment.

4. Brânza parmezan
Aceasta este cel mai des contrafăcută. Multe tipuri mai ieftine de brânză pot fi prezentate ca brânză parmezan. Cum să eviți falsurile? Cumpără toată roata, citind cu atenție ingredientele de pe etichetă înainte de a plăti.

5. Mierea
Când vine vorba despre falsificarea mierii, imaginația oamenilor nu are limite. Cel mai adesea e diluată cu siropuri cu un conținut ridicat de fructoză. Cum să eviți falsurille? Citește informațiile despre depozitare. Mierea naturală nu trebuie neapărat să fie păstrată în frigider.

6. Sushi
E foarte probabil ca felia roșiatică să nu fie somon. De cele mai multe ori, când comanzi sushi cu un anumit tip de pește, primești unul mai ieftin (uneori chiar colorat). Cum să eviți falsurile? Dacă vrei neapărat pește, comandă unul fript.

7. Orezul
Dintre toate alimentele contrafăcute, acesta ar putea fi cel mai periculos. Orezul fals e făcut din amidon amestecat cu plastic. Boabele sunt similare cu orezul și chiar miros la fel – se pulverizează aromă peste. Cum să eviți falsurile? Orezul fals nu se scufundă în apă și arde precum plasticul. Când cumperi, fii atent la producător și ai încredere numai în mărcile testate.