Revista Sănătate

Alimente care reduc riscul de osteoporoză

Este foarte important să știm ce alimente ne pot ajuta să ne asigurăm organismului doza necesară de calciu și care sunt acelea care reduc riscul de osteoporoză.

Pentru a reduce osteoporoza, îți recomandăm să incluzi în dietă alimentele prezentate în acest articol:

Alimente care reduc osteoporoza
Pește și alge de mare
Cele mai indicate sortimente de pește și alge care pot reduce osteoporoza sunt: sardinele, tonul, scoicile, creveții și alte alimente asemănătoare.

Fasole
Fasolea și celelalte leguminoase sunt bogate în calciu și conțin multe fibre. Este însă important să știi cum să le gătești în mod corect.

Legume
Broccoli previne osteoporoza
Cele mai bune legume pentru prevenirea osteoporozei sunt spanacul, broccoli și sfecla mangold.

Citește și

O dietă ce te ajută să previi osteoporoza

Nuci și alune
Toate alimentele din această categorie sunt bogate în calciu, dar cele care conțin cea mai mare cantitate sunt migdalele. Consumă însă aceste alimente cu moderație, întrucât au un număr ridicat de calorii.

Vitamina K
Salata verde previne osteoporoza
Vitamina K stimulează producția unei proteine numite osteocalcină, ce ajută la fixarea mineralelor în oase. Această vitamină se găsește în varza furajeră (kale), broccoli și salata verde.

Vitamina C
Vitamina C este un element esențial pentru a preveni osteoporoza, deoarece ajută la formarea, menținerea și repararea structurii osoase. Alimentele bogate în vitamina C sunt: citricele, ardeii grași verzi și kiwi, printre multe altele.

Vitamina D
Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului în organism – este inutil să consumăm alimente bogate în calciu, dacă nu oferim corpului și un aport adecvat de vitamina D. Această vitamină se găsește în carnea de ton, macrou, pește gras, somon și anumite cereale (ca adaos).

Vitamina A
Vitamina A din morcovi previne osteoporoza
Această vitamină importantă ne ajută să avem oase puternice și sănătoase. Se găsește în doze mari în morcovi, dovlecel, portocale și legume și fructe de culoare galbenă.