Revista Sănătate

Oamenii de stiinta au descoperit modul in care creierul controleaza imbatranirea – facand 3 lucruri poti incetini procesul

Secretul tineretii de lunga durata a fost explorat de secole. De-a lungul istoriei, oamenii se intrebau cum sa incetineasca procesul de imbatranire.

Ce cauzeaza imbatranirea in creier?

Pana in prezent, hipotalamusul este partea creierului care a fost asociata cu imbatranirea si s-a dovedit a influenta hormonii si sistemul nervos. Un studiu recent publicat in Nature a folosit soareci pentru a analiza aceasta asociere intre hipotalamus si creier; au observat ca imbatranirea soarecilor a inceput cu o pierdere considerabila de celule hipotalamice.

Cand echipa a indepartat in mod deliberat aceste celule de la soareci, subiectii au prezentat o imbatranire accelerata si o durata de viata scurtata. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca inflamatia creierului rozatoarelor dauneaza celulelor vitale. Prin urmare, au inserat celule hipotalamice care au fost concepute genetic pentru a fi rezistente la mediul inflamator. Acesti soareci au prezentat imbatranire mai lenta si longevitate.

Dezavantaje ale studiului

Desi acest studiu parea sa fi descoperit metoda pentru „tinerete prelungita”, exista doi factori care impiedica rezultatele acestei ipoteze:

1. Testele au fost finalizate intr-o perioada relativ scurta de timp.

2. Nu a fost testata pe oameni.

Prin urmare, nu putem spune ca am gasit inca un remediu pentru imbatranire. Sunt necesare mai multe cercetari, dar rezultatele acestui studiu inca ii atribuie imbatranirea hipotalamusului.

Beneficiile studiului

Ceea ce merita mentionat in privinta studiului este afectarea inflamatiei creierului. Cand cercetatorii au inserat celulele hipotalamice in soareci fara modificari, soarecii au murit deoarece inflamatia a ucis celulele noi. Cu toate acestea, atunci cand echipa a modificat celulele pentru a indura inflamatia, soarecii au prosperat si au experimentat longevitate.
Poate ca, in acest moment, reteta principala este de a ne proteja creierul de efectele daunatoare ale inflamatiei, pana cand se efectueaza mai multe cercetari asupra oamenilor.

Cum sa scazi inflamatia

Pana cand cercetarile ulterioare vor fi facute si optimizate, exista inca modalitati de scadere a inflamatiei in corpul nostru, cum ar fi evitarea alimentelor si a activitatilor inflamatorii.

Cauze inflamatorii de evitat:

– Faina si cereale rafinate – aceste alimente modifica rapid glicemia si nivelurile de insulina si produc radicali liberi in organism, ambele contribuind la inflamatie.

– Cofeina – un studiu a comparat consumatorii de cafea cu cei care nu consuma cafea si a descoperit ca bautorii de cafea au cantitati crescute de inflamatie, chiar si cei care au baut cantitati moderate de cofeina.

– Stres cronic – stresul creste productia de proteine pro-inflamatorii in organism, care poate fi utila in momentul ranirii, dar nu atat de utila cand se intampla constant.

– Toxine de mediu cum ar fi pesticide, aditivi alimentari si conservanti – acestea sunt daunatoare in special celor cu afectiuni inflamatorii cum sunt alergiile si astmul. Totusi, aceste substante chimice pot provoca inflamatii care pot duce la cancer.

Obiceiuri antiinflamatorii pe care sa le incepi:

Exercitii fizice

Sportul cu regularitate poate reduce si chiar preveni inflamatia si imbunatateste sanatatea cardiovasculara. Incepi incet si avanseaza pana la 20 – 30 de minute de miscare viguroasa de cel putin trei ori pe saptamana.

Somn si odihna adecvate

Un studiu a testat soareci privati de somn timp de patru saptamani si a descoperit o crestere a masei de grasime, inflamatie si rezistenta la insulina la subiectii lor. Lipsa de somn duce, de asemenea, la stres, ceea ce duce la o dieta nesanatoasa, creand un ciclu vicios de inflamatie. Dormi 7 – 9 ore pe noapte si incearca diferite tehnici de relaxare pe care le poti utiliza pe tot parcursul zilei, cum ar fi meditatia si yoga.

Mananca alimente antiinflamatoare

Dieta mediteraneana contine multe alimente antiinflamatoare, inclusiv:

– Rosii
– Fructe precum capsuni, portocale, afine si cirese
– Nuci
– Uleiuri de masline

– Verdeturi cu frunze verzi
– si Pesti bogati in omega-3