Revista Sănătate

5 lucruri pe care mâinile ți le dezvăluie despre problemele de sănătate

Unul din zece oameni știe ce înseamnă să ai degete sau chiar întregul braț amorțit. Senzația poate fi temporară, urmare a unei simle oboseli sau un semn al unei probleme de sănătate mai serioasă.

Iată ce încearcă să îți spună corpul tău:

1. Oboseală, extenuare
Cum se manifestă: Când ridicăm obiecte grele sau ținem încheieturile în poziții inconfortabile, mărim presiunea asupra nervilor localizați la suprafața pielii. Asta duce la furnicături în cazul tuturor degetelor. Ce să faci: asigură-te că dormi suficient și că te odihnești; poți încerca un masaj.

2. Lipsa vitminelor
Cum se manifestă: Lipsa anumitor vitamine (precum E, B1, B6 și B12) poate cauza adesea furnicături la degetele mâinii stângi sau la piciorul stâng. Ce să faci: echilibrează nivelul vitaminelor din corp. E bine să discuți cu specialist pentru a vedea care e doza potrivită pentru tine, fiindcă excesul de anumite vitamine poate avea și el efecte secundare.

3. Probleme cu coloana
Cum se manifestă: numeroase probleme ale coloanei își fac simțită prezența prin intermediul degetului mic de la mâna stângă. Acesta este rezultatul unei presiuni prea mari asupra nervilor. Ce să faci: întinde-ți spatele cât mai des posibil, încearcă să faci yoga, gimnastică ori să mergi la înot. Evită să stai mult timp așezat.

4. Probleme circulatorii
Cum se manifestă: amorțirea degetelor de la mâna dreaptă poate să apară din cauza presiunii pe suprafața nervilor sau din cauza unei traume a mâinii sau încheieturii umărului. Poate fi cauzată și de anumite boli cardiovasculare, care afectează circulația sângelui la extremități. Ce să faci: plimbă-te sau fă gimnastică. Pentru problemele mai serioase, discută cu un medic.

5. Diabet
Unul dintre primele semne de diabet este reprezentat de furnicăturile care urcă dinspre picioare spre brațe, din cauza reducerii circulației sanguine în unele zone și a vătămării terminațiilor nervoase. Ce să faci: diabetul de tip 1 se tratează cu ajutorul injecțiilor cu insulină. Diabetul de tip 2 e legat cel mai adesea de o alimentație greșită, deci mergi la doctor și fă un test de sânge.