Revista Sănătate

Diferențele dintre răceală și gripă. Ce trebuie sa știm în sezonul rece

Strănuți, tușești, îți curge nasul. Este clar că te-ai îmbolnăvit, dar dacă nu știi care sunt diferențele dintre răceală și gripă nu știi exact ce ai. Iar acest lucru contează pentru gestionarea situației.

Mai toți facem confuzii, pentru că simptomele sunt destul de asemănătoare. Dar cu toate astea, chiar dacă sunt subtile, diferențele dintre răceală și gripă există. Ca și intensitate. Ambele sunt boli respiratorii, dar provocate de virusuri diferite. În general, gripa este mai rea decât o răceală obișnuită, iar simptomele sunt mai intense. Răcelile nu duc la probleme mai grave de sănătate, respectiv complicații precum pneumonia sau infecțiile bacteriene. Gripa însă poate avea complicații foarte grave și se poate ajunge chiar și la spitalizare.

Diferențele dintre răceală și gripă
Nas înfundat sau care curge, dureri în gât și dureri de cap, tuse, toate acestea fac parte din tabloul obișnuit al unei răceli. Simptomele de răceală sunt în general ușoare, durează aproximativ o săptămână și nu există risc de complicații. În cazul gripei, însă, toate aceste simptome, deși sunt aceleași, sunt mai severe. Vorbim și de stare accentuată de oboseală, de dureri musculare și de vărsături, în unele cazuri. Dar principalul simptom care face diferența între răceală și gripă este febra ridicată. O febră care poate persista între trei și cinci zile. Acesteia i se adaugă dureri atroce în gât, tuse (mai mult de trei săptămâni), congestie nazală și dureri de cap persistente. Persoanele cu probleme cronice de sănătate, cum ar fi obezitatea, astmul, diabetul și bolile de inimă, pot avea complicații suplimentare. Medicamentele antivirale prescrise de medic pot reduce severitatea și durata gripei, reducând astfel riscul de complicații. Acestea sunt mai eficiente dacă sunt administrate în primele 48 de ore de la debutul simptomelor gripei.

Grupe cu risc ridicat de apariție a complicațiilor
Copii mai mici de 5 ani, dar mai ales copii mai mici de 2 ani
Adulții cu vârste de peste 65 de ani
Femeile însărcinate
Persoanele care au afecțiuni medicale cronice
Semne de avertizare care necesită de îngrijiri medicale imediate
La copii:

Respirație rapidă sau probleme cu respirația
Colorarea pielii în albăstrui
Febră însoțită de erupție cutanată
Tuse persistentă
Consum scăzut de lichide (risc de deshidratare)
În plus față de semnele de mai sus se impune asistență medicală de urgență în cazul sugarilor care prezintă următoarele simptome:

Dificultăți în a se hrăni
Probleme de respirație
Plâns fără lacrimi
Semnificativ mai puține scutece ude decât în mod normal

La adulți:

Respirație dificilă
Durere sau presiune în piept sau abdomen
Amețeli bruște
Confuzie
Vărsături severe sau persistente
Cum vă îngrijiți la domiciliu
Odihna și aportul crescut de lichide sunt primele lucruri pe care le puteți face pentru a vă accelera recuperarea. Evitați băuturile cofeinizate și alcoolul, concentrându-vă pe apă, sucuri naturale și supă. Stați cât mai mult în pat și limitați contactul cu ceilalți membri ai familiei. În primele trei zile în care aveți simptome de răceală, sunteți contagios. Cu gripă, sunteți contagios cu o zi înainte de apariția simptomelor și până la 5 – 7 zile de la îmbolnăvire. Rămâneți acasă cel puțin 24 de ore de la dispariția febrei.