Hipertensiunea este, astăzi, una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate. Hipertensiunea nu mai este boala vârstei a treia, ea coborând acum sub 30 de ani. Această boală este produsă, printre altele, de obezitate, de sedentarism și de dezechilibre emoționale. Ea poate conduce la infarct, la accident vascular cerebral, la arteriopatii. Din fericire, hipertensiunea poate fi prevenită sau ținută sub control cu un aliment aparent banal, ieftin și la îndemâna tuturor: ceapa. Ceapa, utilă în tratarea hipertensiunii Ceapa reprezintă o sursă bogată de quercetină (flavonoid), care se găseşte mai ales în coajă. Acest flavonoid cu o puternică acţiune antioxidantă micşorează riscul de îmbolnăvire a inimii şi de accident vascular cerebral. Cojile de ceapă conţin substanţe ce întăresc imunitatea, tonifică activitatea inimi și activează producerea secreţiei biliare, îmbunătăţind vizibil starea organismului. Macerat de ceapă Se ia 1 ceapă uscată, necurăţată, și se spală bine sub jet de apă. Se introduce într-un pahar cu apă rece şi se lasă peste noapte.
O jumătate de pahar se bea dimineaţa, pe stomacul gol, iar cealaltă jumătate seara, înainte de culcare. Ceapa înmuiată nu se aruncă, ci se poate folosi la gătit. Durata tratamentului este de 12 zile. După o pauză de alte 12 zile, se poate relua. Tinctură de ceapă 3 kilograme de ceapă uscată o jumătate de kilogram de miere 25 de grame de miez de nucă mărunţit o jumătate de litru de vodcă Nucile şi vodca se amestecă, după care se toarnă într-un recipient de culoare închisă şi se lasă la macerat timp de 7 zile, într-un loc răcoros. Din ceapă se face suc şi apoi se amestecă foarte bine cu mierea. Peste acest sirop se adaugă tinctura din nuci, şi totul se mai lasă la macerat încă 10 zile.
Se administrează câte 1 lingură, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, timp de 21 de zile. După o pauză de 2 săptămâni, tratamentul se poate relua. Ceai din coji de ceapă Seara, se curăță 1 ceapă, se spală bine coajă, se zvântă și se taie mărunt cu o foarfeca. Peste cojile de ceapă se toarnă 1 pahar de apă clocotită (200 ml.) și se lasă toată noaptea la infuzat (acoperit). Dimineața, se strecoară. Se bea jumătate din lichidul obținut, pe stomacul gol, iar restul se bea seara, înainte de culcare. Periodic, se verifică tensiunea, ca să nu scadă prea mult.