Revista Sănătate

Aronia – ce beneficii si proprietati are acest fruct

Aronia este un arbust care are fructe mici, in nuante inchise de albastru sau chiar negru, care poarta aceeasi denumire.

Fructele de aronia se coc toamna, in luna septembrie, si sunt renumite pentru proprietatile curative pe care le au. Totodata, acestea au un continut caloric redus, insa bogat in nutrienti importanti si fibre dietetice, ceea ce inseamna ca ajuta si in curele de slabire.

Beneficii aronia

Stimuleaza digestia si remediaza problemele de natura digestiva – fiind bogate in continutul de fibre dietetice, fructele de aronia asigura o buna digestie, combatand constipatia, diareea, balonarea si alte probleme digestive. Compusii organici din aronia protejeaza intestinele de bacterii, intarind sistemul imunitar.

Puternic efect antioxidant – incepand cu quercetina si catehina si pana la luteina si zeaxantina ori caroten, aronia sunt bogate in antioxidanti care elimina radicalii liberi din sange, piele, de la nivelul tesuturilor si organelor, prevenind mutatiile ce pot aparea la nivel celular.

Fortifica sistemul imunitar – pe langa antioxidantii importanti mentionati mai sus, aronia contine si vitamina C din belsug, care stimuleaza activitatea celulelor albe si ajuta si la producerea colagenului. Colagenul este responsabil pentru repararea tesuturilor, a organelor, a vaselor de sange si a celulelor.

Previn cancerul – studiile facute in domeniu sugereaza ca exista o legatura intre aronia si reducerea riscului de cancer la colon. Consumul de aronia poate ajuta persoanele aflate in categoriile de risc crescut de cancer la colon sa previna aceasta afectiune.

Scad riscul de afectiuni cognitive – unul dintre efectele pe care il au radicalii liberi asupra organismului consta in distrugerea legaturilor neuronale din creier, fapt ce duce la reducerea capacitatilor cognitive. Antocianinele din fructele de aronia cresc activitatea neuronala, intaresc legaturile neuronale si reduc stresul oxidantiv la nivelul creierului, ceea ce inseamna ca se reduce si riscul de Alzheimer, dementa si alte afectiuni similare ce vin odata cu inaintarea in varsta.

Vedere imbunatatita – carotenul din aronia reduce stresul oxidativ si la nivelul ochilor, prevenind degenerescenta maculara si dezvoltarea unor afectiuni precum cataracta.

Regleaza tensiunea arteriala – continutul ridicat de potasiu din aceste fructe are efecte benefice asupra sanatatii inimii, potasiul avand efect vasodilatator. Prin relaxarea vaselor de sange, tensiunea arteriala scade, fluxul sanguin creste iar sansele de infarct sunt reduse.

Efect antibacterian – studii recente au dovedit faptul ca aronia au un impact direct asupra racelii si a infectiilor bacteriene de la nivelul cailor respiratorii. Asadar, aceste fructe pot fi consumate pentru combaterea acestor probleme, dar si in scop preventiv.

Benefice pentru diabetici – fibrele dietetice din fructele de aronia ajuta la mentinerea echilibrata a nivelului de zahar din sange, prevenind cresterile sau scaderile bruste de glicemie, care pot fi foarte periculoase in cazul celor suferinzi de diabet.

Cum se consuma fructele de aronia

Fructele de aronia se pot consuma fie ca atare, fie gatite, in deserturi, sub forma de bomboane, adaugate in iaurturi, sub forma de suc, sirop sau chiar ceai. Nu conteaza atat de mult forma in care sunt consumate, ci sa fie consumate.