Revista Sănătate

Beneficiile deliciosului MUST – bogat in resveratrol si minerale

A sosit sezonul mustului si ar fi pacat sa nu ne bucuram de proprietatile benefice pentru sanatate ale acestuia. Incepand de la scaderea colesterolului si pana la intarirea sistemului imunitar, ai o multime de motive sa consumi bautura sezonului.

Beneficii must
Fortifica sistemul imunitar – mustul este bogat in antioxidanti si minerale de pret, are totodata proprietati antibacteriene, dar si antivirale. Asadar, mustul este un ingredient ideal pentru intarirea sistemului imunitar la venirea sezonului rece, perioada in care infectiile virale si bacteriene sunt in floare.

Amelioreaza problemele digestive – constipatia iti da batai de cap? Mustul te va ajuta sa o tratezi. Fiind un laxativ natural, mustul rezolva problemele digestive fara a avea efecte adverse precum medicamentele cu efect laxativ.

Scade colesterolul “rau” – studiile facute in domeniu au scos la iveala faptul ca mustul are abilitatea de a reduce colesterolul “rau” din sange, prevenind ingrosarea peretilor arterelor.

Benefic pentru sanatatea cardiaca – consumul de must stimuleaza productia de oxid nitric, care asigura flexibilitatea vaselor de sange si mentine totodata tensiunea arteriala in parametri normali. Astfel, problemele cardiace sunt prevenite cu succes.

Previne cancerul – resveratrolul si antioxidantii din must previn formarea tumorilor in organism. Unele studii indica faptul ca mustul poate preveni cancerul, iar daca este vorba despre must obtinut din strugurii negri, riscul de cancer la san scade.

Amelioreaza durerile de cap – consumul de must amelioreaza si chiar elimina durerile de cap. Daca ai probleme cu migrenele, introdu mustul in dieta ta zilnica si vei vedea rapid efectele pozitive.

Stimuleaza metabolismul – consumul de must stimuleaza metabolismul, accelerand astfel arderea grasimilor. Mai mult decat atat, acesta reduce apetitul asa ca te poate ajuta sa slabesti. Ai grija insa la cantitatea consumata intrucat contine zahar si are si un aport caloric crescut.

Energizeaza corpul – mustul poate sa inlocuiasca cu succes cafeaua sau ceaiul negru intrucat ofera o doza zdravana de energie. Continutul ridicat de fier dar si flavonoizii din must fac din acesta un remediu excelent pentru epuizare sau oboseala cronica. Mai mult decat atat, persoanele aflate in convalescenta pot consuma must pentru a-si recapata mai rapid puterile.

Imbunatateste memoria – polifenolii din must imbunatatesc memoria. Un studiu publicat in anul 2012 in Jurnalul Britanic de Nutritie a dovedit ca mustul consumat zilnic pe o perioada de 12 saptamani imbunatateste functiile cognitive in cazul varstnicilor si incetineste declinul mintal. Totodata, in cadrul studiului s-au monitorizat si dimensiunile taliei, dar si greutatea timp de 12 saptamani, pentru a observa daca mustul ingrasa. S-a constatat ca greutatea si circumferinta taliei au avut aceleasi valori dupa cele 12 saptamani.

Benefic pentru frumusetea pielii – consumul de bauturi bogate in antioxidanti precum mustul ajuta la mentinerea tenului curat si tanar, prevenind aparitia cosurilor ori a ridurilor. Antioxidantii protejeaza organismul de efectele nedorite ale radicalilor liberi.

Contraindicatii must

Mustul nu trebuie consumat in caz de diaree

Mustul nu trebuie consumat in cantitati mari inainte de a te urca la volanul masinii, sustinerea unei prezentari, activitati intelectuale solicitante, intrucat va afecta posibil capacitatea de concentrare si atentie

Diabeticii trebuie sa consume must cu masura, intrucat acesta contine cantitati mari de zahar

Va fi consumat in cantitati mici si cu pprecautie in cazul persoanelor cu sindrom de colon iritabil colita ulcerativa, reflux gastric