Revista Sănătate

Ai urechile infundate? Posibile cauze, tratament si remedii naturale

Cauze comune ale urechilor infundate

Formarea unui dop de ceara in ureche – ceara are rolul de a curata canalul urechii si de a impiedica agentii externi sa patrunda in interiorul acesteia. Daca, din diverse cauze, ceara se intareste si formeaza un dop, poate aparea senzatia de ureche infundata, care este insotita de afectarea auditiva. Alte simptome ce sunt asociate cu urechea infundata pot fi, in aceasta situatie: ameteala ori tiuitul urechilor. Un medic va scoate dopul din urechea afectata.

Infundarea trompei lui Eustachio – trompa lui Eustachio este canalul care face legatura dintre ureche si gat. Fluidele si mucusul din ureche curg prin acest canal, care se afla in spatele gatului, apoi sunt inghitite. Insa fluidele uneori se pot bloca la nivelul trompei lui Eustachio, infundand astfel urechea. Acest blocaj se petrece, de cele mai multe ori, pe fondul unei infectii precum o raceala, o gripa sau sinuzita ori rinita alergica. Daca este vorba despre infundarea trompei lui Eustachio, simptomele care acompaniaza urechea infundata sunt: congestia nazala, stranut, tuse ori durere in gat.

Modificarea altitudinii – modificarea rapida a presiunii aerului poate cauza infundarea urechii. De aceea, senzatia de urechi infundate apare uneori in timpul zborului cu avionul, pe munte ori in timpul scufundarilor.

Acumularea de apa in ureche – inotatorii au aceasta problema din cauza ca urechea este expusa pentru perioade indelungate la apa din piscina, care poate fi blocata in ureche, cauzand astfel o infectie.

In functie de cauza infundarii urechilor, se alege tratamentul cel mai potrivit. De pilda, in cazul urechilor infundate pe fondul modificarii de altitudine, problema se va remedia fie cand urechea se obisnuieste cu noua altitudine, fie cand se revine la altitudinea obisnuita. Mestecatul unei gume, inghititul sau cascatul pot remedia, de asemenea aceasta situatie.

Daca infundarea urechii este cauzata de un dop de ceara, pacientul poate apela la ajutorul medicului specialist in ORL, insa poate folosi si un spray auricular pentru eliminarea dopului. Acest spray se gaseste in farmacii si trebuie folosit conform indicatiilor de pe ambalaj.

Pe de alta parte, daca este vorba despre o infectie, fie virala, fie bacteriana, medicul este cel in masura sa faca recomandarile necesare. In general, medicul va prescrie picaturi de urechi, care vor ameliora situatia.

Daca senzatia de ureche infundata nu dispare in cateva zile, ori daca apar simptome asociate, e indicat consultul medical. Iata ce semne trebuie sa te trimita la medic de urgenta:

Febra

Dureri acute ale urechii

Secretii cu sange din ureche

Pierderea auzului

Ameteli

Exista cateva remedii la indemana care iti pot desfunda urechile, asta in cazul in care nu e vorba despre vreo afectiune medicala mai serioasa.

Foloseste-ti respiratia pentru a desfunda urechea – inspira adang, apoi tine-te de nas si inchide gura. Cand simti nevoia sa expiri, impinge aerul din plamani pe nas, fara insa sa iei degetele de acolo. Astfel, se creeaza o presiune care va debloca urechea. Poti mesteca apoi guma pentru a te asigura ca nu se va infunda la loc.

Fa inhalatii cu aburi – umple-ti cada cu apa fierbinte si, dupa ce se creeaza aburi, stai in baie 10-15 minute. Aburii inmoaie mucusul din ureche si astfel deblocheaza urechea infundata.