Revista Sănătate

Zece reguli de aur pentru a-ţi păstra silueta după dietă

După câteva luni de restricţii alimentare şi exerciţii fizice ai ajuns la greutatea la care visai. Medicii nutriţionişti spun că multe persoane consideră că dieta este cel mai dificil hop pentru a slăbi, dar din păcate adevărata „luptă” cu kilogramele începe după terminarea unei cure.

Specialiştii explică faptul că menţinerea siluetei este mult mai dificilă decât pierderea kilogramelor, iar nutriţioniştii oferă zece reguli de aur care trebuie aplicate după terminarea unui cure de slăbit.

Astfel, dieta nu trebuie întreruptă brusc. Experţii spun că un regim alimentar nu trebuie abandonat de la o zi la alta, ca în cazul tratamentelor cu medicamente. Organismul a fost obişnuit în timpul dietei cu un anumit regim, iar „îndoparea” cu alimente grase chiar de a doua zi de la încetarea acesteia duce la luarea în greutate într-un timp destul de scurt.

Astfel, se recomandă ca timp de o lună după terminarea curei alimentele de bază să fie tot cele recomandate de un medic nutriţionist.

Evitarea alimentelor prăjite în ulei. După dietă, organismul asimilează ca un burete tot ce mănânci, iar prăjelile au un conţinut ridicat de kilocalorii. În plus, se recomandă evitarea pe cât posibil a dulciurilor şi grăsimilor.

Sunt obligatorii trei mese pe zi. În timpul dietei, medicul nutriţionist recomandă mesele dese, dar sărace în alimente. După terminarea regimului, organismul trebuie hrănit de trei ori pe zi, iar masa de seară trebuie să fie una uşoară, compusă din iaurt, carne de peşte, piept de pui la grătar, salată de legume sau de fructe.

De altfel, ultima masă trebuie luată cu cel puţin două ore înainte de culcare, deoarece arderile interne sunt încetinite odată cu venirea serii.

Alimentaţia trebuie să fie bogată în fibre, fructe şi legume. Acest tip de alimente accelerează metabolismul. Proteinele de origine animală trebuie luate din carne slabă. Astfel, chiar şi după dietă se recomandă evitarea cărnii de porc şi alegerea celei de pui, peşte sau vită.