Revista Sănătate

4 ingrediente din detergentul de rufe, care sunt alergene si cancerigene

Cele mai multe tipuri de detergent din comert contin ingrediente care iti pot pune sanatatea in pericol, fie ca este vorba despre substante alergene, care iti dau batai de cap pe termen scurt, fie ca este vorba despre substante cancerigene, care au un efect nociv pe termen mediu si lung.

Pentru a preveni problemele, eticheta produselor achizionate trebuie citita cu mare atentie, pentru a detecta ingredientele nesanatoase care se regasesc in produsul respectiv. Iata care sunt 4 cele mai toxice ingrediente din detergentii de pe piata:

Dietanolamina
Aminoalcool obtinut sintetic din amoniac concentrat si etilenoxid, dietanolamina este ingredientul din detergent folosit pentru producerea de spuma. Dietanolamina poate provoca iritatii la nivelul pielii si ochilor, insa atunci cand intra in contact cu nitritii capata potential cancerigen. Acest ingredient pe care il regasim in detergentii din comert patrunde rapid in piele.

Colorantii artificiali
Acestia nu au legatura cu capacitatea de curatare a detergentului, ci sunt folositi strict din motive estetice. Majoritatea detergentilor contin coloranti artificiali, nicidecum naturali, care provoaca alergii si iritatii la nivelul pielii.

Aromele
Intrucat producatorul nu este obligat sa mentioneze toate ingredientele folosite pentru producerea unui detergent, de multe ori regasim pe eticheta produsului notiunea de “arome”, fara a ni se explica exact din ce substante sunt facute aceste arome. De cele mai multe ori, din pacate, “aromele” sunt facute dintr-o serie de substante chimice daunatoare, care au ca efecte secundare aparitia migrenelor puternice ori a iritatiilor la nivelul pielii.

Inalbitorii optici
Inalbitorii optici nu au un rol in procesul de curatare, ci sunt folositi pentru a reflecta tonurile albastre, ceea ce inseamna ca hainele par mai albe decat sunt, de fapt. Acesti inalbitori optici au un grad mediu de toxicitate, asa ca ideal ar fi sa ii evitam. Inalbitorii optici devin periculosi pentru pielea noastra in prezenta razelor UV, adica atunci cand ne expunem razelor soarelui.