Revista Sănătate

Dacă ai probleme cu tiroida, NU mai consuma aceste 6 alimente

Dacă te afli printre persoanele care se confruntă cu disfuncționalități tiroidiene, știi, cu siguranță, că există o serie de alimente care pot avea un impact negativ asupra funcționării acestei glande.

Află, în cele ce urmează, care sunt cele 6 alimente pe care trebuie să le eviți dacă ai probleme cu tiroida și cum te afectează acestea. Reține, însă, că nu este necesar să le elimini pentru totdeauna din alimentația ta, ci doar să le consumi foarte rar și în cantități mici.

Alimente bogate în zahăr

Evită alimentele care conțin zahăr mai ales dacă afecțiunea tiroidiană de care suferi este una autoimună (tiroidită Hashimoto).

Alimentele bogate în zahăr au un impact negativ asupra funcției pancreatice, determinând rezistența la insulină. Aceasta din urmă antrenează scăderea producției de hormoni tiroidieni. Din acest motiv este de preferat să reduci cât de mult posibil consumul acestora.

Alimente prăjite

Dacă îți administrezi medicamente pentru tiroidă, trebuie să știi că alimentele gătite prin prăjire conțin cantități mari de grăsimi trans, care pot scădea eficacitatea tratamentului medicamentos. Și asta pentru că acestea au un impact negativ asupra producției naturale de hormoni tiroidieni.

Soia
Urmezi un tratament de substituție hormonală? Atunci renunță la soia, întrucât aceasta îngreunează absorbția medicamentelor.

Dacă, totuși, alegi să mănânci ocazional soia, nu o consuma imediat ce ți-ai luat medicamentele, ci așteaptă cel puțin 4 ore.

Legume crucifere

Deși cruciferele sunt indispensabile unei alimentații sănătoase și echilibrate, acestea intră, din păcate, în categoria acelor alimente pe care trebuie să le eviți dacă ai probleme cu tiroida. Legume precum varză, broccoli, conopidă, ridichi, napi blochează absorbția iodului de către glanda tiroidă.

Totuși, nu este necesar să le elimini complet din alimentația ta. Consumă-le la anumite intervale de timp, de exemplu, la 2-3 luni, dar în cantități mici. Lipsa legumelor crucifere din alimentație nu-ți va provoca deficite de vitamine și minerale dacă le vei înlocui cu orice alt tip de legumă.

Alimente care conțin gluten

Glutenul conține gliadină, o proteină pe care corpul nostru nu o recunoaște. În consecință, atunci când consumi alimente bogate în gluten, tiroida este expusă acțiunii acestei proteine. Și asta pentru că glanda produce o enzimă asemănătoare ca structură gliadinei, și anume transglutaminaza. Atunci când ingerezi alimente care conțin gluten, sistemul imunitar declanșează o reacție de atac împotriva gliadinei și, totodată, împotriva enzimei similare gliadinei, transglutaminaza.

Glutenul poate afecta tiroida timp de 6 luni după ce a fost consumat. Din acest motiv este bine ca, în cazul în care ai o afecțiune tiroidiană, să faci, regulat, și un test de intoleranță la gluten.

Cafeaua

Da, știm, nu este chiar vestea pe care ți-ai fi dorit s-o auzi, căci, nu-i așa, este unul dintre cele două vicii principale ale societății moderne. Cafeaua este unul dintre cele 6 alimente pe care trebuie să le eviți dacă ai probleme cu tiroida.

Consumul unei cantități mari de cafea poate afecta funcționarea glandelor suprarenale. La rândul lor, acestea determină disfuncționalități tiroidiene și oboseală suprarenală.

Tu suferi de vreo afecțiune tiroidiană? Dacă da, cum arată dieta ta? Ai aflat de la medicul tău care sunt acele alimente pe care trebuie să le eviți dacă ai probleme cu tiroida?