Coada-calului poate fi numită pe bună dreptate o plantă medicinală miraculoasă. Studiile științifice au demonstrat că are numeroase proprietăți farmacologice:
– remineralizante
– diuretice
– hipoglicemiante
– hipolipidemiante
– antiinflamatoare
– hepatoprotectoare
– hipotensoare
– sedative
– anticonvulsivante
– imunomodulatoare
– antimicrobiene
– anticancerigene
SUSȚINE SĂNĂTATEA OASELOR, UNGHIILOR, PĂRULUI
Coada-calului este în mod deosebit cunoscută pentru calitățile sale tonifiante și vindecătoare asupra oaselor. Datorită conținutului de siliciu organic, săruri de calciu și magneziu, iarba de coada-calului grăbește procesul de la sudare a fracturilor osoase.
Dr. Virginia Ciocan recomandă în acest caz 4 lingurițe de pulbere de coada-calului, de 4 ori pe zi, cu 10 minute înainte de masă. Cura durează 2 săptămâni și este recomandată și în osteoporoză.
Un studiu al cercetătorilor portughezi a arătat că extractul de coada-calului poate fi utilă în strategiile de regenerare osoasă. Dr. Joseph Mercola citează rezultatele unui studiu italian, în care femeile cu osteoporoză care au primit suplimente cu coada-calului timp de un an au avut parte de o creștere a densității osoase.
Siliciul este important și pentru piele, păr și unghii, datorită faptului că acesta ajută la producția de colagen.
SCADE GLICEMIA, OPREȘTE HEMORAGIILE, ELIMINĂ APA DIN CORP
Coada-calului este utilă în diabetul de tip II. Dr. biolog Virginia Ciocan recomandă 1 linguriță de pulbere de coada-calului pe zi, cu 10 minute înainte de masă, timp de 30 de zile. La circa 1-2 ore de la ingerare, planta provoacă o scădere notabilă a glicemiei.
Un alt domeniu în care această plantă excelează este cel al hemoragiilor. Grație acțiunii sau hemostatice, ea ajută la stoparea sângerărilor nazale, hemoragiilor interne, rănilor, ulcerelor, metroragiilor și hemoptiziilor. Este utilă și în hemoroizi sângeroși, crampe menstruale și anemie post-hemoragică, ajutând la refacerea uterului în urma menstruațiilor abundente.
Nu în ultimul rând, coada-calului funcționează ca un diuretic eficient, ajutând corpul să elimine excesul de fluide și sare. Din acest motiv, este benefică persoanelor cu afecțiuni renale, incontinență urinară, retenție de apă în corp și edeme.
Un studiu din 2014 a arătat că planta este la fel de eficientă ca un medicament diuretic numit hidroclorotiazidă, folosit pentru scăderea tensiunii arteriale și a edemelor.
Planta previne și ajută la mărunțirea pietrelor la rinichi și are totodată efecte antibiotice medii. Datorită efectelor benefice asupra rinichilor, coada-calului poate regla multe afecțiuni nervoase asociate cu probleme renale și un organism intoxicat: depresie, paranoia, accese de nebunie, senzația de a fi urmărit.
Dr. Viriginia Ciocan recomandă coada-calului și în curele de slăbire, câte 2-3 căni de ceai pe zi, pentru a stimula și menține efectul de scădere în greutate pentru mai mult timp.