Revista Sănătate

Ce semnale trimite organismul când tensiunea e prea mare sau prea mică

În timp ce o tensiune arterială scăzută nu cauzează probleme grave de sănătate, hipertensiunea poate provoca accident vascular cerebral sau infarct.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, valoarea optimă a tensiunii arteriale este 12,8 cm- Hg. Dacă tensiunea coboară sub 9/6 cmHg este considerată hipotensiune şi dacă trece de 14/9 este considerată hipertensiune. Nu există diferenţe între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte valorile normale ale tensiunii arteriale.

Simptomele hipotensiunii

Cele mai frecvente semne ale hipotensiunii sunt ameţelile, tulburările de echilibru, transpiraţiile, senzaţia de leşin sau leşinul.

În mod normal, sportivii, nefumătorii, femeile mai slabe au tensiune arterială mai mică. “Cei care au hipotensiune au un risc mai mic de boli de inimă sau de rinchi, accidente vasculare, însă pot suferi traumatisme în timpul leşinului”, subliniază medicul cardiolog Florin Mitu.

De regulă, tensiunea arterială scăzută, mai ales la o persoană tânără şi sănătoasă nu este un motiv de panică, dar cauza trebuie lămurită.

De regulă, tensiunea scade în caz de deshidratare, boli cardiace (bradicardie-bătăi rare ale inimii, tahicardie-bătăi frecvente ale inimii), boli severe (şoc anafilactic, septicemie, pancreatită), pe sistem nervos.

Recomandările medicilor:

beţi 2-3 litri de lichide pe zi

consumaţi alimente cu un conţinut mai mare de sare

evitaţi alcoolul şi grăsimile

nu faceţi exces de cafea (limitaţi-vă la o cafea dimineaţa)

mâncaţi 4-5 porţii de crudităţi, care refac pierderile de apă

Simptome hipertensiune

Hipertensiunea arterială este mai răspândită decât hipotensiunea. “Principalele simptome sunt durerile de cap, ameţelile, zgomotele în urechi, durerile în piept, sângerările nazale.

Complicaţiile includ ateroscleroza (blocarea vaselor de sânge), cardiopatia ischemică, insuficienţa renală, infarctul, accidentul vascular (de patru ori mai frecvent la hipertensivi)”, atrage atenţia dr. Aurelia Constantin, medic internist.

Un risc foarte mare de accident vascular au pacienţii hipertensivi obezi, sedentari, fumători, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului şi cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inimă.

Medicii recomandă:

să evitaţi căldura (valabil şi pentru hipotensiune) şi efortul fizic

să evitaţi sarea de bucătărie (atenţie la mezeluri şi conserve) şi să o înlocuiţi cu cea medicinală (100% potasiu)

să evitaţi alcoolul, cafeaua şi fumatul

să mergeţi regulat la medic pentru verificarea tensiunii

să evitaţi stresul

Remedii naturale pentru hipertensiune

Schimbarea stilului de viata si remediile naturale pot ajuta la controlul tensiunii arteriale crescute.

Dar este important sa discuti in primul rand cu doctorul tau despre aceasta problema pentru ca netratata, hipertensiunea arteriala poate deteriora organele si poate creste riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, hemoragie cerebrala, boli de rinichi, pierderea vederii.

Coenzima Q10

Exista anumite dovezi care atesta beneficiile coenzimei Q10 in reducerea tensiunii arteriale crescute.

Usturoiul

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca suplimentele cu pulbere de usturoi pot fi utilizate la pacientii cu hipertensiune arteriala usoara. Totusi, aceste suplimente trebuie folosite numai sub supravegherea unui medic. Usturoiul poate subtia sangele (reduce capacitatea de coagulare a sangelui) intr-un mod similar cu aspirina.

In plus, usturoiul poate interactiona cu mai multe medicamente si suplimente cu prescriptie medicala cum sunt aspirina, vitamina E, Trentalul.

Paducelul

Florile de paducel sunt adesea folosite pentru reducerea hipertensiunii arteriale. Nu au fost raportate interactiuni cu alte medicamente.

Acidul folic

Acidul folic este o vitamina din grupul B, necesara pentru formarea celulelor rosii. El poate ajuta la scaderea hipertensiunii arteriale in cazul anumitor persoane.