Stresul este considerat un factor de risc pentru numeroase afectiuni, asa ca daca vrei sa previi complicatiile si sa fii cat mai sanatos, este important sa ai in vedere cateva tehnici care te-ar ajuta sa reduci stresul.
1. Mediteaza 25 de minute pe zi
Faptul ca iti aloci cateva minute, in fiecare zi, pentru a medita, te-ar putea ajuta sa reduci dramatic nivelul stresului. In cazul in care crezi ca nu ai timp pentru a medita, un studiu* arata ca doar 25 de minute pe zi de mindfulness iti vor demonstra contrariul.
Potrivit acestui studiu publicat in jurnalul „Psychoneuroendocrinology”, mindfulnessul are beneficii clare. Cercetatorii au rugat jumatate dintre participanti sa ia parte la un program de meditatie mindfulness desfasurat pe trei zile, iar in total s-au alocat 25 de minute in fiecare zi pentru meditatie.
Ceilalti participanti au analizat o poezie. La final, cercetatorii au observat ca persoanele care au meditat s-au simtit mai putin stresate.
2. Opteaza pentru aromaterapie
Expertii spun ca aromaterapia are beneficii reale in ceea ce priveste calmarea stresului. Acest tip de terapie te poate ajuta sa capeti mai multa energie, sa te simti mult mai relaxat.
3. Stabileste o linie clara intre munca de la birou si timpul petrecut acasa
Cu alte cuvinte, este important sa lasi la birou tot ce tine de munca, iar cand ajungi acasa, sa nu te mai stresezi in privinta jobului. Statisticile arata ca un procent mare dintre angajati simt ca jobul lor este prea stresant.
Faptul ca lucrezi multe ore pe saptamana, ca stai peste program de multe ori, sau faptul ca lucrezi in plus atat la birou, cat si dupa ce ai plecat de la job este un motiv care contribuie la stresul tau de zi cu zi.
Expertii spun ca avem nevoie de timp sa ne „deconectam” dupa orele petrecute la birou, mai ales ca suntem foarte stresati la nivel mintal. Asa ca incearca, pe cat posibil, ca in fiecare zi sa creezi o linie clara care separa timpul petrecut la lucru si timpul tau personal, pentru a reduce stresul si motivele de ingrijorare ce apar din cauza jobului.
4. Redu consumul de cofeina
Probabil ca ceasca de cafea ti-a devenit un aliat in fiecare dimineata, care iti da energie si te trezeste, insa faptul ca incepi sa consumi cofeina mult mai tarziu, pe parcursul zilei, iti poate afecta calitatea somnului, iar acest lucru are un impact major asupra nivelului de stres.
In general, consumul excesiv de cofeina (cafea, alte bauturi pe baza de cofeina) te poate face sa capeti o mare reactivitate emotionala la stres. Asa ca nu uita ca moderatia este cuvantul-cheie cand vine vorba de consumul de cafea.
5. Consuma alcool cu moderatie
Este important sa iti cunosti limitele, asa ca aceste limite se aplica si in privinta consumului de alcool, pentru ca si acesta este important daca vrei sa reduci stresul. Un pahar cu vin rosu, pe care il bei la finalul zilei de lucru, te poate ajuta sa te relaxezi, insa daca bei prea mult alcool, acesta poate sa scoata la iveala alte probleme.
6. Citeste pentru a te distra, nu pentru ca te simti obligat
Nu suna rau sa te intinzi pe canapea sau sa te relaxezi in locul tau preferat din casa, alaturi de o carte buna, la finalul unei zile pline. Doar 6 minute de lectura pot reduce stresul cu pana la 68%, potrivit unui studiu** realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Sussex.
Asa ca ia-ti romanul favorit din biblioteca si cuibareste-te pe canapea, iar lectura va alunga stresul.