Revista Sănătate

Este posibil ca o anumita enzima sa duca la cresterea in greutate?

Oamenii de stiinta sustin ca in urma experimentelor pe soareci au descoperit o enzima asociata cu obezitatea si pierderea capacitatii de a face sport la varsta mijlocie, ceea ce ar putea conduce la dezvoltarea de noi medicamente pentru pierderea in greutate.

Echipa din cadrul U.S. National Heart, Lung, and Blood Institute (Institutul National al Inimii, Plamanilor si Sangelui din Statele Unite), au administrat unui grup de soareci un medicament care inhiba activitatea enzimei DNA-PK. Unui alt grup de soareci nu i s-a administrat medicamentul. Ambele grupe au urmat un regim alimentar bogat in grasimi.

Grupul care a primit inhibitorul a luat in greutate cu 40% mai putin decat celalalt grup, potrivit studiului publicat in revista Cell Metabolism.

Rezultatele contesta ideile actuale legate de motivele pentru care oamenii cresc in greutate pe masura ce imbatranesc, au precizat cercetatorii.

„In societatea noastra, cresterea in greutate si lipsa activitatii fizice la varsta mijlocie (aproximativ intre 30 si 60) sunt atribuite in primul rand, alegerilor nesanatoase in ceea ce priveste stilul de viata si lipsei de vointa” a precizat principalul autor al studiului, dr. Jay Chung.

Potrivit cercetatorilor, cresterea in greutate intre 29 si 50 de ani este in medie de 13,5 kg, desi in general, cantitatea de alimente consumata de o persoana scade pe parcursul acestei perioade.

Chung si colegii sai au examinat schimbarile biochimice ale animalelor la varsta mijlocie si au descoperit ca activitatea enzimei DNA-PK creste odata cu varsta. De asemenea, cercetatorii sustin ca enzima contribuie la transformarea nutrientilor in grasimi.

„Acest studiu demonstreaza ca exista un program genetic determinat de enzima supraactiva care genereaza cresterea in greutate si pierderea capacitatii de a face sport la varsta mijlocie” a spus Chung intr-un comunicat de presa al NHLBI.

„Studiile noastre au aratat ca enzima DNA-PK reprezinta unul dintre factorii principali ai degradarii metabolice si a fitness-ului pe parcursul inaintarii in varsta, ceea ce ingreuneaza mentinerea greutatii si mareste predispozitia de a dezvolta boli metabolice precum diabetul.

Descoperirea acestui nou mecanism este foarte importanta pentru imbunatatirea sanatatii” a spus acesta.

Obezitatea este asociata cu un numar de boli cronice, inclusiv diabetul de tip 2 si boli cardiace. „Studiul deschide calea pentru dezvoltarea unui nou tip de medicamente pentru pierderea in greutate care ar putea sa inhibe activitatea enzimei DNA-PK” a declarat Chung.

Cu toate acestea, trebuie sa retinem ca cercetarile care par promitatoare la animale nu au aceleasi rezultate si in cazul oamenilor.

Deocamdata, persoanele de varsta mijlocie care se lupta cu obezitatea trebuie sa se concentreze pe reducerea numarului de calorii si cresterea activitatii fizice, dupa cum au recomandat cercetatorii.