Revista Sănătate

Sunt antiperspirantele sau deodorantele cauze ale cancerului de san?

Antiperspirantele, asa cum scria dr. Catalin Costovici pe doc.ro in urma cu putin timp, nu cauzeaza cancer mamar. Studiile clinice nu au evidentiat vreo legatura intre expunerea la agentii chimici existenti in antiperspirante si modificarile de la nivelul tesutului glandular mamar.

Cercetarile au aratat ca parabenii (un conservant folosit in deodorante) se poate acumula in tesuturile mamare, cu toate acestea studiul respectiv nu a aratat ca parabenii cauzeaza cancer mamar sau ca parabenii (care se gasesc in compozitia multor altor produse) erau asociati cu folosirea deodorantelor.

Un studiu din 2002 nu a aratat niciun risc crescut pentru cancerul mamar in randul femeilor care au folosit in zona axilelor un deodorant sau un antiperspirant. Un studiu din 2003 a aratat, insa, o varsta mai precoce pentru diagnosticul cancerului mamar in cazul femeilor care si-au epilat parul de la subrat mai frecvent si au folosit deodorante aplicate in zona axilelor.

Este nevoie de cercetari mai amanuntite pentru a obtine un raspuns clar in legatura cu relatia dintre cancerul de san si deodorantele folosite la subrat ori folosirea lamei de ras in zona axilelor.

Exista o legatura intre antiperspirante sau deodorante si cancerul de san?

Deoarece antiperspirantele sau deodorantele sunt aplicate in apropierea sanului (la subrat) si contin ingrediente care au potentialul de a fi periculoase, mai multi oameni de stiinta au sugerat ca ar exista o posibila conexiune intre folosirea acestor produse si cancerul mamar.

Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice care sa asocieze folosirea acestor produse cu dezvoltarea cancerului de san.

Ce se stie despre ingredientele din antiperspirante si deodorante?

Compusii chimici pe baza de aluminiu sunt folositi pe post de ingredient activ in antiperspirante. Acesti compusi formeaza un „dop” temporar in interiorul glandelor sudoripare, care stopeaza fluxul de transpiratie catre suprafata pielii.

Unele cercetari sugereaza ca antiperspirantele care contin aluminiu, care sunt aplicate frecvent si lasate apoi pe pielea din apropierea sanilor, ar putea fi absorbite in piele si ca ar avea efecte asemanatoare estrogenului (efecte hormonale).

Deoarece estrogenul poate incuraja dezvoltarea celulelor canceroase in interiorul sanului, unii oameni de stiinta au sugerat ca acesti compusi chimici pe baza de aluminiu care se gasesc in antiperspirante ar putea contribui la dezvoltarea cancerului mamar. In plus, s-a sugerat ca aluminiul ar avea o activitate directa in tesutul mamar.

Cu toate acestea, spun expertii americani de la National Cancer Institute, niciun studiu facut pana in acest moment nu a confirmat orice fel de efecte adverse substantiale ale aluminiului, care ar putea contribui la cresterea riscurilor de cancer de san.

O analiza din 2014 a concluzionat ca nu a existat nicio dovada clara care sa arate ca folosirea antiperspirantelor sau produselor cosmetice care contin aluminiu creste riscul de a dezvolta cancer mamar.

Alte cercetari s-au axat pe parabeni, care sunt substante conservante folosite in unele deodorante si antiperspirante, substante despre care s-a aratat ca mimeaza activitatea estrogenului in celulele corpului uman.

S-a mai raportat in presa de specialitate de peste hotare ca parabenii se gasesc in tumori mamare, dar nu exista nicio dovada ca acestia cauzeaza cancer de san. Desi parabenii sunt folositi in multe produse cosmetice, alimentare si farmaceutice, retine ca in prezent exista si produse (deodorante, antiperspirante, etc.) care nu contin acest ingredient.

Magazinul tău online complet. Reduceri uriașe de preț la toate produsele. Vezi aici ofertele lunii aprilie