Revista Sănătate

De ce poartă japonezii măști chirurgicale

În Japonia, banalele măști chirurgicale stau la baza unei industrii de milioane de dolari. Oamenii au început să le poarte din motive de sănătate, dar acestea sunt folosite acum chiar și din motive ce țin de modă.

Majoritatea japonezilor poartă măști chirurgicale în spațiul public. Unii ar putea crede că acestea sunt folosite pentru a se feri de diverse afecțiuni, alții au impresia că sunt purtate din cauza poluării, dar adevărul e că măștile chirurgicale au ajuns să fie pur și simplu la modă în Japonia, unde unii tineri le poartă pur și simplu ca accesorii, din motive de modă. Având în vedere că majoritatea oamenilor le poartă, măștile chirurgicale sunt foarte ieftine în Japonia, dar chiar și așa, ele au ajuns să stea la baza unor afaceri de milioane de dolari. Ținând cont de faptul că adolescenții le poartă și ca accesorii, ele se găsesc acum într-o multitudine de culori, dar și imprimate cu tot felul de motive.

Se pare că adevăratul motiv pentru care japonezii le poartă are legătură cu alergiile. În ultimii ani, din cauza poluării, din ce în ce mai mulți oameni au dezvoltat alergii, iar măștile chirurgicale îi ajută să-și țină sub control rinitele alergice.

Mai ales în aglomerările urbane, japonezii poartă astfel de măști, însă atunci când merg pe bicicletă, de exemplu, ei apelează la niște măști mult mai performante, cu un sistem integrat de filtrare a aerului. Pe lână toate aceste beneficii, japonezii preferă măștile chirurgicale și pentru a se feri de gripă sau răceli, dar și pentru că pur și simplu uneori nu au chef de socializare, iar o astfel de mască presupune, în cultura lor, și o oarecare distanțare de oamenii din jur.