Revista Sănătate

Iată cum poți să-ți mentii greutatea după ce ai combătut obezitatea

Problema pe care multe persoane o intampina dupa ce slabesc foarte mult consta in intoarcerea kilogramelor in plus. Acest lucru este valabil mai ales daca slabirea a fost o consecinta a unei diete foarte drastice. Iata cateva strategii eficiente, care te vor ajuta sa iti mentii greutatea dupa ce reusesti sa elimini kilogramele in plus!

Pacientului care sufera de obezitate nu ii este usor sa slabeasca, fiind necesar un efort sustinut atat din punct de vedere al dietei, cat si al activitatilor fizice. Statisticile arata, insa, ca adevarata lupta se da dupa ce kilogramele in plus dispar – peste 80% dintre persoanele care reusesc sa elimine multe kilograme si sa combata obezitatea se ingrasa la scurt timp dupa ce ajung la indicele de masa corporala normal.

Ingrasarea dupa cura de slabire apare din mai multe cauze:

Restrictionarea calorica afecteaza rata metabolica, iar asta inseamna ca organismului ii va fi mai greu sa arda caloriile si sa slabeasca.

Dupa o dieta foarte drastica se revine la o alimentatie normala, iar organismul depoziteaza grasimi, fiind obisnuit sa fie infometat.

Dupa o dieta drastica se revine la alimentatia nesanatoasa, care include alimente de tip fast-food, dulciuri, prajeli si sucuri.

Odata ce ai reusit sa combati obezitatea, trebuie sa iti mentii stilul de viata sanatos, alimentatia echilibrata, dar si sa practici sport in continuare. Mentinerea greutatii implica modificarea stilului de viata pe termen lung.

Cum sa iti mentii greutatea dupa ce combati obezitatea

Fa miscare – sportul trebuie sa faca parte din rutina zilnica atat in perioada de slabire, cat si in cea de mentinere. Studiile arata ca pana si activitatile fizice de intensitate mica sau moderata, care nu ard mai mult de 1500-2000 de calorii pe saptamana, sunt recomandate pentru mentinerea greutatii. Asadar, plimbarile pe jos si urcatul scarilor iti pot fi de ajutor in incercarea de a mentine kilogramele in plus la distanta.

Revino la alimentatia normala treptat, niciodata brusc – asta inseamna ca daca ai restrictionat numarul de calorii pentru a slabi, trebuie sa revii la aportul caloric normal gradual. In acest scop, vei adauga cate 200 de calorii pe saptamana, astfel incat organismul sa se obisnuiasca sa arda din nou mai multe calorii, fara sa depoziteze excesul sub forma de grasimi.

Cantareste-te zilnic – cea mai buna metoda de a iti mentine greutatea sub control dupa ce reusesti sa combati obezitatea consta in cantarirea zilnica si ajustarea dietei si a antrenamentelor in functie de ce iti arata cantarul. Asadar, daca observi ca nu au aparut kilograme in plus pe cantar, vei mentine ritmul pe care il ai deja. Pe de alta parte insa, imediat ce apar 1-2 kilograme in plus, vei lua masuri in ceea ce priveste dieta si totodata vei face mai mult sport. In acest fel, te asiguri ca lucrurile nu scapa de sub control si ca nu iei masuri cand este deja prea tarziu.

Nu vei reintroduce anumite alimente in dieta – chiar si dupa ce ai reusit sa invingi obezitatea, vei evita anumite alimente. Asta inseamna ca nu vei mai consuma zaharuri, prajeli sau alimente procesate. Te vei concentra asupra alimentelor cat mai naturale, cu o densitate calorica mica, insa foarte hranitoare. Fructele, legumele, cerealele integrale si carnea slaba ori pestele ar trebui sa fie alimentele de baza in dieta ta.

Hidrateaza-te – foamea, dar si pofta de dulce pot fi combatute cu apa. Bea apa din belsug pentru a mentine organismul hidratat, dar si foamea la distanta. Poti consuma apa simpla, dar si cu lamaie sau fructe proaspete. Ceaiurile din plante sunt si ele recomandate – bineinteles, acestea se vor consuma neindulcite.