Revista Sănătate

Are 10 ani și 200 de kilograme. „Cel mai gras copil din lume” duce o luptă crâncenă pentru a deveni un om normal

Cel mai gras copil din lume are 10 ani și 200 de kilograme. Îngrijorați de evoluția lui, medicii le-au spus părinților că băiatul lor va muri în scurt timp, dacă nu începe să slăbească. Singura lui șansă este o operație de micșorare a stomacului.
Mohammed Arbrar, din Pakistan, are 10 ani și mănâncă cât patru adulți. Cel mai gras copil din lume abia se mai poate mișca, petrecându-și viața în pat.

Părinții lui nu-și pot explica ce s-a întâmplat cu greutatea lui. Al treilea copil din familie, Mohammed avea o greutate normală la naștere. La scurt timp,a început un proces galopant de creștere în greutate. Când avea șase luni, cântărea deja 19 kilograme.

Acum, Mohammed se luptă să trăiască. Copilul se pregătește pentru o operație de micșorare a stomacului, singura lui șansă de a da jos kilogramele ce îi pun viața în pericol.

„Când avea doi ani, ajunsese să bea doi litri de lapte pe zi. Stomacul lui nu se umplea niciodată. Plângea mereu de foame. Îmi era foarte greu să îl țin în brațe și să îi schimb scutecele”, a povestit mama lui Mohammed.
În pragul adolescenței, perioadă în care copiii sunt plini de energie și încep să descopere, cu adevărat, lumea, Mohammed este complet izolat, din cauza greutății sale. El nu a fost niciodată la școală.

Pentru prima oară în mult timp, familia lui îndrăznește să fie optimistă. Medicul Maaz ul Hassan, specialist în chirurgie bariatrică, a fost de acord să îl opereze pe Mohammed.

„Nu auziserăm niciodată de obezitate. Când era bebeluș, era dolofan, ne era tare drag să-l vedem așa, părea un copil sănătos. La șase ani, avea deja 95 de kilograme și mânca la fel de mult ca restul familiei la un loc. Nu se sătura niciodată”, a povestit mama celui mai gras copil din lume.

Speriați, părinții lui au încercat toate metodele la care s-au putut gândi pentru a-l face să mănânce mai puțin. Ascundeau mâncarea, încercau să îi controleze porțiile…nimic nu a funcționat.

„Ani întregi ne-am chinuit să găsim o soluție pentru Mohammed. Am tot sperat că există o procedură medicală ce l-ar putea salva”, a adăugat femeia.

Cel mai gras copil din lume va fi operat de un chirurg renumit
Cel mai cunoscut chirurg bariatric din Pakistan, medicul Maaz ul Hassan, a acceptat să îl opereze pe băiat. Intervenția, care va dura aproximativ o oră, îi va micșora stomacul, reducând, astfel, cantitatea de mâncare pe care o poate ingera la o masă.