Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii include unele prevederi care multa vreme nu au fost aplicate poate tocmai din cauza paradoxului pe care il creeaza.
Numai ca, mai multe controale ale inspectorilor Curtii de Conturi la o serie de unitati spitalicesti din tara au facut valuri mari, iar spitalele sunt obligate acum sa aplice acele prevederi.
Concret, un pacient care ajunge la spital din vina lui (a traversat neregulamentar, a cazut dintr-un copac, a intrat cu masina in stalp etc) trebuie sa-si plateasca spitalizarea chiar daca este asigurat, scrie realitateadeazi.ro.
Articolul 320 din Legea 95/2006 este cel care reglementeaza astfel de situatii si pe care spitalele sunt obligate sa-l aplice, deoarece Casa de Asigurari de Sanatate nu le mai deconteaza cheltuielile cu astfel de cazuri. Iata ce prevede Art. 32: „Persoanele care, prin faptele lor, aduc daune sanatatii altei persoane, precum si daune sanatatii propriei persoane, din culpa, raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentand cheltuieli efective ocazionate de asistenta medicala acordata”.
Cu alte cuvinte, daca o persoana traverseaza neregulamentar si este accidentata de o masina, daca se urca in copac si cade, din neatentie, daca intra cu masina intr-un stalp si se raneste, iar acestea sunt doar cateva exemple, persoana respectiva trebuie sa plateasca spitalizarea.
De asemenea, daca o persoana ii raneste pe altii, daca provoaca un accident rutier din culpa, persoana respectiva trebuie sa le plateasca spitalizarea. Este aici o intreaga discutie.
Cine stabileste a cui e vina si cine trebuie sa plateasca banii catre spital? Casa de Asigurari de Sanatate, pe baza fiselor medicale si a rapoartelor autoritatilor care se ocupa, de exemplu, de accidentele rutiere sau alte tipuri de accidente. Sunt din ce in ce mai multe cazuri in care, pentru recuperarea banilor, spitalele au ajuns in instanta cu pacientii respectivi, situatia nu tocmai placuta pentru niciuna dintre partile implicate.
„Da, este adevarat, asa este legea. In ultima vreme, la mai multe unitati spitalicesti au fost controale ale Curtii de Conturi si au fost colegi de-ai mei intrebati de ce nu au facut nimic pentru recuperarea acestor bani. Practic, lucrurile se desfasurau cam asa.
Casa de Asigurari deconta cheltuielile efectuate cu ocazia internarilor in astfel de cazuri, fiind ulterior sarcina Casei de a recupera banii respectivi in unele cazuri. Pentru ca la Casa de Asigurari nu exista suficient personal, recuperarea banilor a fost pasata catre spitale, iar acum noi ne confruntam cu aceasta problema.
Vrei sa citesti GRATUIT si alte articole?
Tot ce trebuie sa faci e sa apesi butonul de LIKE si le vei primi!
Lunar, cei de la Casa ne transmit lista pacientilor de la care trebuie sa recuperam cheltuielile cu spitalizarea, pentru ca mai sunt si unele persoane scutite de la aplicarea acestor prevederi – in special fiind vorba de bolnavii cronici, normal, dar si de cei ale caror cheltuieli de spitalizare sunt mult mai mici decat costurile necesare demararii procedurilor in vederea recuperarii acestor sume. Din fericire, Spitalul Municipal Campina are un sistem informatic destul de bine pus la punct si fiecare pacient stie la externare suma pe care am cheltuit-o pentru serviciile medicale prestate. De asemenea, daca va amintiti de discutiile din Consiliul Local, atunci cand am solicitat acordul pentru angajarea a inca unui jurist, tocmai realizarea acestor proceduri era unul dintre motive. Unei singure persoane ii este aproape imposibil sa avizeze din punct de vedere juridic toate documentele din spital”, ne-a declarat managerul Spitalului Municipal Campina, dr. Calin Tiu.