Revista Sănătate

Cinci suplimente alimentare pe care NU este bine să le iei

În funcţie de sfaturile citite pe Internet cu privire la ce suplimente alimentare ne-ar fi utile, ajungem uneori să ne facem mai mult rău fără să ştim.
Un specialist în medicină regenerativă ne avertizează că pastilele vitaminizante nu sunt deloc o soluţie bună pentru organismul nostru. Potrivit unui studiu realizat de echipa de experţi din care face parte, există cinci vitamine pe care oamenii le iau inutil sub formă de pastile.

CELE CINCI SUNT:
Calciul
Potrivit studiului, faptul că suplimentele de calciu sunt cruciale pentru sănătate reprezintă un mit. ”Cele mai noi studii indică faptul că suplimentele de calciu nu ajung la oase, aşa cum ne dorim, dar în schimb pot duce la calcifierea arterelor şi a ţesuturilor moi, crescând riscul bolilor de inimă”, arată aceasta.

”Tot din cauza calciului putem ajunge să facem pietrele la rinichi”, adaugă medicul Andrea Cox, specialist în alimentaţie din Portland, Oregon.
Calciul poate ajunge în organism, în schimb, din alimentele care îl conţin, cum ar fi legumele verzi, somonul, sardinele, fasolea albă, migdalele şi broccoli.

Vitamina E
Despre vitamina E se crede că scade riscul îmbolnăvirii cu Alzheimer, cataractă sau chiar cancer, însă potrivit acestui studiu, lucrurile nu stau chiar aşa. O cercetare a arătat că riscul îmbolnăvirilor este mai mare în cazul oamenilor care iau suplimente de vitamina E decât în cazul celor care nu iau.

Iodul
Acest mineral este asociat cel mai adesea cu problemele glandei tiroide, pentru că este un component-cheie al hormonilor produşi de tiroidă. Prea puţin iod sau prea mult poate face ca tiroida să devină mai puţin activă, afecţiune cunoscută sub numele de hipotiroidie. Aşadar, cum ştii dacă trebuie să iei sau nu iod? Îţi va spune medicul cât trebuie să iei după ce va măsura nivelul de iod din urină.

Fier
Fierul ajută la formarea hemoglobinbei, este necesar pentru buna funcţionare a celulelor şi pentru sinteza hormonilor. Cu toate acestea, un astfel de supliment trebuie luat doar după efectuarea unor analize de sânge care să confirme lipsa acestui mineral. În cazul în care nu ai o astfel de problemă, trebuie să fii atent chiar şi la multivitaminele pe care le iei, iar dacă acestea conţin fier cel mai bine ar fi să cauţi un produs fără acest mineral.

Vitamina B6
Cele opt vitamine B, cunoscute ca vitaminele din complexul B, sunt foarte importante pentru sănătate, ajutându-ne corpul să transforme alimentele în energie. Din moment ce acestea sunt întâlnite în foarte multe alimente, majoritatea oamenilor nu duc lipsă de aceste vitamine. Studiile arată însă că luarea de suplimente ale vitaminei B6 pe o perioadă mai mare de timp poate cauza probleme grave, o doză prea mare fiind toxică, scrie prevention.com.