Revista Sănătate

Cum îți speli lenjeria intimă ca să nu te îmbolnăvești

Foarte multe femei pun la spălat lenjeria intimă la un loc cu restul hainelor. Dacă prosoapele și așternuturile de pat sunt spălate separat, de ce nu ai face asta și cu chiloții și sutienele? Iată ce spun specialiștii:

Bacterii pe lenjeria intimă

Potrivit oamenilor de știință, pe chilot există multe bacterii, care se pot înmulți fără problemă chiar în timpul purtării. Printre bacteriile existente pe lenjeria intimă se poate număra și E.coli (din cauza căreia poți face infecții urinare și infecții digestive). De aceea este important să îți speli chiloții separat de restul hainelor.

Cum speli lenjeria intimă: Chiloții

Pe lângă faptul că trebuie să-i speli separat, pentru sănătatea organelor tale genitale este indicat să folosești un detergent – fie lichid sau solid – hipoalergenic și, eventual, fără parfum. Fiindcă zona intimă este mereu caldă și chiar umedă, anumite substanțe pot da reacții neplăcute – de la înroșirea pielii la alergii și chiar apariția eczemelor. Renunță și la balsamul de rufe atunci când speli lenjeria intimă.

Mai departe, când speli chiloții, folosește apa la temperaturi cât mai mari. Apa rece sau cea de 30 de grade nu omoară bacteriile în totalitate, ci cel mai bine este să îi speli de la 60 de grade Celsius în sus. Clorul mai este o soluție eficientă împotriva bacteriilor, însă dacă ai lenjerie intimă colorată, probabil că nu vrei s-o strici.

După ce s-a încheiat ciclul de spălare și au fost bine stoarse articolele vestimentare, pune-le la uscat într-un loc foarte bine aerisit – dacă le ții într-un loc cu umezeală, se usucă mai greu și umezeala este un mediu propice dezvoltării bacteriilor.

Cum speli lenjeria intimă: Sutienul

Nu este sănătos să porți chiloții mai multe zile la rând, însă un sutien îl poți purta de două sau trei ori până să îl speli. Cu toate acestea, dacă transpiri, nu ar trebui să îl mai porți și a doua oară, pentru că bacteriile se împrăștie și se înmulțesc foarte ușor în medii umede – și chiar dacă îl lași la uscat, tot nu este în regulă.

Mai departe, spală sutienul separat de hainele de afară și de prosoape – îl poți spăla cu pijamalele, de exemplu. Dacă nu vrei să pui mașina de spălat în funcțiune pentru câteva sutiene, atunci le poți spăla de mână. Așa ai grijă să nu se strâmbe nici sârmele și nici să nu se strice pernuțele dinăuntru.

Dacă le speli la mașina de spălat, trebuie să folosești temperaturi înalte ca să fii sigură că omori toate bacteriile dăunătoare. Dacă alegi să le speli de mână, atunci trebuie să folosești neapărat un dezinfectant precum clorul sau un pic de oțet. Lasă-le la uscat într-un loc bine aerisit și uscat ori, pe timp de iarnă, le poți pune la uscat pe calorifer, însă nu uita să-l cureți bine înainte!