Revista Sănătate

Transpiratia excesiva, cauze si tratamente

Transpiratia este un fenomen normal prin care organismul uman isi regleaza temperatura (termoreglarea) si cu ajutorul careia o parte din toxine se elimina prin piele. Transpiram mai intens in zonele in care exista o densitate mai mare a glandelor sudoripare: axile, palme si talpi.

Transpiratia excesiva (hiperhidroza sau hipersudoratia) se manifesta cu precadere in sezonul cald, dar la unele persoane poate fi prezenta pe tot parcursul anului. Afecteaza frecvent axilele, palmele si talpile, fata si toracele (hipersudoratie localizata), insa vara este prezenta, la anumite persoane, si pe suprafata intregului corp (generalizata).

Este o afecţiune incomodă întâlnită la aproape 3% din populaţia planetei. Persoanele afectate se confruntă adeseori cu situaţii stânjenitoare şi anxietate din cauza transpiraţiei în exces şi le poate determina scăderea încrederii de sine, lipsa de socializare.

CAUZELE TRANSPIRATIEI EXCESIVE:

starea de stress, anxietatea, emotiile puternice,
efortul fizic sustinut
episoadele febrile
consumul de cofeina , nicotine, alcool sau al anumitor medicamente
obezitatea
unele afectiuni: tulburari metabolice (diabet), endocrinologice (afectiuni tiroidiene), insoteste modificarile hormonale corelate cu ciclul menstrual sau perioada de menopauza la femeie
ea poate prevesti incidenta unui infarct miocardic sau a unor forme de cancer cum sunt limfoamele.

TREBUIE SA MERGEM LA MEDIC IN URMATOARELE CAZURI:

Transpiratie nocturna: daca va treziti cu o transpiratie rece sau daca gasiti perna sau cearceafurile ude
Transpiratie generalizata: daca transpirati pe suprafata intregului corp
Transpiratie asimetrica: daca observati ca sunteti transpirat doar pe o parte a corpului (ex: o singura axila)
Schimbari bruste: in cazul in care cantitatea de transpiratie este, brusc, mult mai mare
Debut tardiv: daca sesizati ca transpirati excesiv atunci cand sunteti la varsta mijlocie
Simptomele dupa schimbarea medicamentelor: in cazul in care un focar de transpiratie excesiva a inceput dupa ce ati luat un nou medicament
Transpiratie insotita de alte simptome, precum oboseala, insomnie sau tuse

CUM TRATAM TRANSPIRATIA IN EXCES?

Prima etapa consta intr-o anamneza riguroasa si un examen clinic efectuate de catre medic, pentru a identifica situatiile care provoaca transpiratia in exces, zonele unde se manifesta, dar si investigatii de laborator sau consulturi interdisciplinare (endocrinologie, psihiatrie).

MASURI PROFILACTICE SI DE IGIENA COPRORALA:

mentinerea unei igiene corporale riguroase prin spalarea in fiecare zi a corpului cu apa si sapun, fiind de preferat sapunurile antibacteriene in cazul in care hiperhidroza este insotita si de afectiuni micotice sau, in restul cazurilor, sapunuri cu glicerina
este necesara aplicarea deodorantelor antiperspirante fara alcool in zona axilara sau folosirea unor unguente cu compozitia pe baza de sulfat de zinc sau a pudrei de talc
evitarea stresului sau a oboselii
purtarea de incaltaminte si imbracaminte lejera din materiale naturale care vor asigura o ventilare normala a tegumenelor si nu sunt iritante
evitarea alimentelor picante, a cofeinei si alcoolului
evitarea alimentelor cu miros puternic – ceapa, usturoi
Hiperhidroza nu poate fi tratata definitiv prin niciun medicament cunoscut, de uz extern sau intern.

Tratament naturist pentru transpiratie excesiva

Detoxifierea organismului! Apa eliminata prin transpiratie contine si o mare cantitate de toxine. O rganele vitale sunt expuse in permanenta toxinelor rezultate in urma stilului de viata nesanatos. In cazuri ideale, organismul nostru aflat in echilibru este capabil sa elimine toxinele, dar, in cazul oricarei traume, alimentatii neadecvate, stres etc., el nu mai lucreaza eficient. Procesarea si eliminarea toxinelor are loc prin piele (glande sudoripare), intestine, ficat, rinichi, plamani. Pe langa o alimentatie corecta, este necesar sa consumati produse naturiste cu rol de detoxifiere generala a organismului, pentru inlaturarea mirosului neplacut al transpiratiei.
Atentie la alimentatie! Unele alimente si bauturi favorizeaza transpiratia abundenta si accentueaza mirosul neplacut: proteine in exces (carne), grasimi animale, peste, branza cu mucegai, usturoi, ceapa, praz, condimente iuti, alcool, cafea, ciocolata, zahar rafinat, faina alba, mezeluri, prajeli, conserve, conservanti, aditivi alimentari, coloranti alimentari, arome sintetice. A limentatia trebuie sa cuprinda mai ales legume si fructe proaspete, sucuri naturale de legume si fructe (de preferat preparate in casa). Consumati si cereale, paste integrale, broccoli, varza de Bruxelles (pentru aportul de clorofila care amplifica functia de detoxifiere), apa plata, carne de pasare (moderat), lactate.
Hidratare! Pentru evitarea transpiratiei consumati lichide caldute sau la temperatura ambianta, nu consumati lichide fierbinti sau reci. Constatarea unui paralelism intre intensitatea transpiratiei si temperatura lichidelor ingerate, a dus la introducerea in practica a ceaiului cald si a berei calde drept bauturi racoritoare, acestea producand cu 50% mai putina transpiratie fata de ingestia de lichide reci (denumite impropriu bauturi racoritoare). In cazul transpiratiilor excesive, concomitent cu apa se pierd din organism si cantitati importante de clorura de sodiu, minerale si oligoelemente, ceea ce duce la deshidratare, hipovolemie, crampe musculare localizate la membre sau la peretele intestinal. Pierderea de clorura de sodiu poate fi combatuta numai prin administrarea de lichide sarate (apa minerala clorurosodica). Inlocuirea lichidelor pierdute doar prin apa (fara clorura de sodiu) este urmata de intensificarea transpiratiei si de pierderi suplimentare de apa si sare. De asemenea este necesar consumul de produse naturiste cu minerale si oligoelemente pentru a compensa pierderea acestora, pentru a regla echilibrul dintre fluide si temperatura corpului.
Igiena corporala! Deoarece bacteriile si glandele sudoripare actioneaza intens atat pe timpul noptii cat si al zilei, este necesar sa faceti cate un dus atat dimineata, cat si seara, cu apa cat mai calda si sapun. Cel mai bun tip de sapun este cel cu reactie neutra sau usor acida (pH intre 5,5 si 7,0), un sapun dezodorizant, care intarzie reaparitia microbilor. Daca sanatatea va permite, faceti dusuri scotiene (jeturi de apa calda timp de 50-60 secunde, alternate cu jeturi de apa rece timp de 2-10 secunde) care stimuleaza circulatia sanguina si limfatica generala, favorizeaza microcirculatia periferica, asigura vitalitatea tesuturilor cutanate, improspateaza si invioreaza organismul. Faceti bai de picioare cu apa calduta cu otet pentru a evita micozele (infectii cu ciuperci microscopice).
Incaltamintea! Purtati incaltaminte din materiale naturale, in special din piele, incaltaminte lejera, care permite aerului sa circule. Purtati sosete din bumbac sau lana care mentin picioarele uscate si absorb umezeala, schimbati ciorapii de 2-3 ori pe zi. Deoarece pantofii nu se usuca complet peste noapte, se recomanda alternarea pantofilor in fiecare zi la persoanele cu transpiratii ale picioarelor.
Imbracamintea! Optati pentru haine lejere si preferati tesaturile naturale (bumbac, in, lana) care absorb transpiratia, aceasta evaporandu-se mai usor din tesaturile din fibre naturale. Schimbarea zilnica a imbracamintii si a lenjeriei intime este suficienta pentru majoritatea persoanelor, dar pe vreme calda poate va trebui sa va schimbati de cateva ori pe zi.
Evitati stresul! Transpiratia abundenta apare mai frecvent la persoanele cu sistem nervos foarte excitabil. Senzatia de tensiune nervoasa, anxietate, depresie, frica, emotivitate, stres, accentueaza transpiratia, activand glandele sudoripare, care sunt strans legate de sistemul nervos. De aceea, evitati situatiile care anticipati ca va vor tulbura si practicati exercitii de relaxare (yoga, meditatia, muzica) care va vor invata cum sa controlati stresul care declansesaza transpiratia.
Deodorante, antiperspirante? Deodorantele blocheaza multiplicarea bacteriana raspunzatoare de degradarea transpiratiei, iar antiperspirantele limiteaza transpiratia blocand canalele care produc sudoarea, pot fi insa iritante din cauza prezentei sarurilor de aluminiu. Antiperspirantele nu fac decat sa ascunda transpiratia, dar nu o elimina, de aceea sunt mult blamate de naturopati, care recomanda folosirea produselor naturale.