Revista Sănătate

Aparitia maselei de minte, o problema? Uite ce trebuie sa faci

Potrivit statisticilor, 75% din populatia Romaniei se confrunta, la varsta adulta, cu neplacerile cauzate de aparitia maselelor de minte.

Restul de 25% se pot considera norocosii, ce nu au parte niciodata in viata de durerea cauzata de eruptia unei masele de minte.

Cel de-al treilea molar, sau maseaua de minte, conform denumirii populare, poate provoca adevarate neplaceri atunci cand nu erupe corespunzator. Daca arcada nu este suficient de incapatoare, ei pot erupe in poziti incorecte sau pot ramane blocati in gingie.

Simptomele eruperii maselelor de minte

Printre simptomele mai des intalnite se numara durerile prelungite de maxilar sau de cap, respiratie urat mirositoare, gingie inrosita sau inflamata, dinti sensibili. Netratat, un molar blocat in maxilar poate duce la complicatii severe precum: infectii, boli gingivale, deplasarea dintilor, carii, chisturi.

Din fericire, exista si cazuri cand eruptia unei masele de minte nu provoaca niciun fel de durere sau alte simptome deranjante.

Tratament

Eruptia dureroasa a unei masele de minte face necesara o vizita la cabinetul stomatologic. O radiografie dentara ii va spune stomatologului tau daca este nevoie de o extractie, o interventie chirurgicala, sau daca ridica alte probleme. Decizia se ia in functie de gravitatea situatiei.

Extractia maselei de minte se recomanda in cazurile cand arcada nu este suficient de mare pentru a permite eruptia molarilor in mod armonios care sa nu provoace probleme in masticatie, atunci cand maselele, iesite partial, afecteaza pozitia celorlalti dinti din cauza lipsei de spatiu, cand exista riscul de chisturi sau inainte de montarea unui aparat pentru indreptarea danturii.

Exista si cazuri cand molarii de minte nu provoaca neplaceri, si se dovedesc chiar utili. Ei pot fi folositi in cazul lucrarilor dentare, atunci cand molarii de langa ei sunt compromisi. Din pacate insa, molarii de minte au tendinta de a se caria mult mai repede decat restul danturii.