Revista Sănătate

O faci și tu în fiecare noapte, dar nu știai că funcționează ca un ANTIBIOTIC! Te-ai fi gândit la asta?

Somnul ar putea fi un antibiotic foarte puternic. Vezi ce efect UIMITOR are asupra organismului!
Rolul somnului este foarte important pentru buna functionare a organismului.

Stii foarte bine ca atunci cand nu te odihnesti bine, ai o zi grea si simti ca nu te poti concentra si duce sarcinila la bun sfarsit. Totusi, te-ai fi gandit ca acele ore de odihna au un efect miraculos?

Un studiu recent arata ca privarea de somn afecteaza grav functionarea sistemului imunitar si ca atunci cand dormim suficient, somnul functioneaza exact ca un antibiotic. Cum este posibil? Specialistii au explicat.

Cercetatorii au testat un grup de voluntari care au acceptat sa fie contaminati cu un virus de raceala comuna. Ei au fost monitorizati pe durata somnului cu un instrument pus pe incheietura mainii, ce a spus cate cicluri de somn complete au realizat voluntarii.

Subiectii testului care au dormit pentru 5 ore au racit puternic. Cei care au dormit intre 5 si 6 ore au contactat o raceala usoara, pe cand cei care au dormit 7 ore nu au fost atat de afectati de boala.

Este primul studiu care testeaza efectele somnului asupra capacitatii corpului de a lupta cu infectia. Alte cercetari au vizat legatura din vaccinul antigripal si somn si au dovedit ca atunci cand dormi mai putin de 7 ore, efectul acestei imunizari dispare.

Legatura dintre somn si sistemul imunitar este foarte interesanta: daca dormi suficient, sunt secretate mai multe substante care lupta impotriva infectiilor, iar daca este o infectie in organism, sistemul imunitar avertizeaza creierul ca este nevoie de mai multa odihna. Asadar, nu ai nevoie de antibiotic, atat timp cat organismul tau este capabil sa invinga boala singur.

Aceste dovezi demonstreaza ca somnul este foarte eficient pentru a tine bolile la distanta. Practic, este cel mai natural antibiotic pe care i-l poti oferi organismului tau!