Revista Sănătate

Ridurile laba gastii: cum apar, dar si cum pot fi amanate

Printre primele riduri care apar pe chip sunt renumitele riduri laba gastii, care apar in coltul exterior al ochiului. Acestea se pot contura dupa 25 de ani, insa se adancesc dupa 30-35 de ani.

Ridurile laba gastii pot oferi un aspect obosit si imbatranit asa ca trebuie amanata aparitia acestora. Acestea sunt accentuate de anumite expresii faciale precum zambetul, grimasele de dezgust sau incruntarea.

Motivul pentru care apar aceste riduri in coltul ochiului este acelasi pentru care apar ridurile in general: pierderea elasticitatii pielii din cauza productiei reduse de colagen si elastina. Colagenul si elastina sunt responsabile cu mentinerea pielii ferme si elastice, insa imediat ce procesul de crestere se opreste, productia de colagen si elastina incepe sa scada. Asadar, cu cat inaintam mai mult in varsta, cu atat mai mult se vor adanci ridurile.

Intrucat pielea din jurul ochilor este cea mai subtire, este normal ca aici sa isi faca aparitia primele riduri.

Pe langa reducerea productiei de colagen si elastina, exista si alti factori care contribuie la aparitia ridurilor laba de gasca. Iata care sunt acesti factori:

  • Expunerea la soare – daunele produse de expunerea fara protectie la radiatiile UV sunt responsabile, in proportie de 80%, pentru aparitia ridurilor. Rareori folosim crema de protectie solara in jurul ochilor, ceea ce inseamna ca aceasta zona este in mod deosebit expusa daunelor produse de aceste radiatii.
  • Fumatul si poluarea – fumatul si poluarea afecteaza pielea, favorizand aparitia ridurilor. Iar pentru ca pielea din jurul ochilor este mai sensibila, bineinteles ca aceasta va fi prima care va avea de suferit din cauza acestor factori.
  • Stres si incordare – stresul, grijile si anxietetea ne fac sa stam, fara sa ne dam seama, incruntati. Asadar, ridurile de expresie din jurul ochilor sunt favorizate de aceste stari.

    Cum sa amani aparitia ridurilor laba gastii sau cum sa le incetinesti evolutia

    Protejeaza-ti ochii de radiatiile ultraviolete – investeste intr-o crema pentru conturul ochilor cu factor de protectie solara. Aplic-o zilnic, inainte de a aplica machiajul, pentru a te asigura ca zona cu pricina este protejata. Evita expunerea la soare in zilele toride de vara, cand soarele este foarte puternic, adica in intervalul orar 10-16. Cand nu ai de ales si trebuie sa te expui razelor soarelui, poarta ochealari de soare supradimensionati, cu factor de protectie UV. De asemenea, protejeaza-ti ochii cu ochelari speciali si in zilele geroase de iarna, petrecute pe partie – la altitudini mari, radiatiile solare sunt mai puternice. Mai mult decat atat, acestea vor fi si reflectate de stratul de zapada.

    Palariile cu boruri mari te vor proteja si ele de radiatiile solare, ferind ochii si chipul de razele de soare.

    Hidrateaza in fiecare seara pielea din jurul ochilor – seara, dupa demachiere, hidrateaza pielea din jurul ochilor folosind un serum special.

    Consuma multe lichide zilnic – hidratarea este importanta si la interior, nu doar la exterior. Asadar, bea multa apa, ceaiuri si consuma supe, pentru a te mentine hidratata si pentru a preveni astfel deshidratarea pielii si accentuarea ridurilor din jurul ochilor.

    Exfoliaza-ti pielea – poti apela la o procedura cosmetica intr-un salon de infrumusetare, insa la fel de bine poti folosi un scrub DIY preparat din miere si zahar pudra. Important este sa iti exfoliezi pielea pentru a indeparta celulele moarte si pentru a oferi un aspect fresh chipului tau.

    Adopta o dieta sanatoasa si foloseste suplimentele alimentare – e important ca din dieta noastra sa faca parte fructele si legumele, bogate in antioxidanti si vitamine benefice pentru piele. De asemenea, se pot folosi si suplimentele alimentare pentru asigurarea unui aport optim de nutrienti esentiali pentru piele.