Problemele hormonale afectează din ce în ce mai multe persoane. Activitățile care implică mult stres, precum și mediul de lucru și alimentația conduc în timp la dezechilibre hormonale grave. Din nefericire, aceste probleme îi afectează chiar și pe copii.
Hormonii au un rol extrem de important în organism, iar orice dezechilibru al lor conduce la episoade emoționale, frustrare, precum și crize de furie.
În timpul vieții, hormonii sunt responsabili de temperament, de bunăstare și, ce este cel mai important, de fertilitate.
În adolescență, în premenopauză și în menopauză, dar și în timpul sarcinii, hormonii dau celle mai mari bătăi de cap. Iată care sunt semnele că ceva nu este în regulă cu hormonii tăi și că trebuie să iei măsuri imediate. Niște analize de sânge și o vizită la medicul endocrinolog sunt primii pași pe care trebuie să îi faci pentru a vedea dacă hormonii tăi sunt în parametri normali.
1.În primul rând, primul semn că nivelul hormonilor nu este în parametri optimi este apariția foamei la ore nepotrivite din zi. Dorințele și poftele exagerate sunt o consecință a unei creșteri a hormonului grelină. Acesta este un hormon peptidic care stimulează apetitul, produs în special de celulele P/D1 situate în stomac (fundus), și celulele epsilon din pancreas. Acest hormon creează pofte exagerate. De asemenea, pofta exagerată de dulciuri, mai ales, ar putea din cauza unei deficiențe de crom din organism.
2.Al doilea semnal că hormonii tăi sunt în dezechilibru este o modificare bruscă a dispoziției. Problemele hormonale influențează, de asemenea, temperamentul. Dacă treci de la o stare la alta foarte repede, deși nu ai un eveniment care să cauzeze acest lucru, este posibil să ai probleme cu hormonii. Emoțiile sunt, de asemenea, reglate și pe fondul ciclului menstrual și al menopauzei. Progesteronul și estrogenul își asumă un rol fundamental aici.
3. Oboseala exagerată este un alt semnal că trebuie să consulați un medic endocrinolog. Fiind obosit tot timpul este un semn inconfundabil că gestionezi un nivel ridicat de cortizol. Cortizolul este un hormon steroid, mai precis un glucocorticoid produs de glanda suprarenală. Acesta este eliberat ca răspuns la stres și la înregistrarea unui nivel scăzut de glucocorticoizi în sânge.
4. Și creșterea în greutate trebuie să te îngrijoreze, mai ales dacă nu consumi foarte multă mâncare și ai un stil de viață activ. Problemele hormonale influențează digestia, iar organismul nu poate arde caloriile. Persoanele cu aceste probleme pun, în mod normal, grăsime în regiunea stomacului.
5. Pierderea libidoului este un al semnal că hormonii nu sunt în parametri optimi în organism. Este necesară o testare a nivelului de estrogen, testosteron, precum și a hormonilor tiroidieni.
6. Insomnia este ultimul semnal că trebuie să consulți un medic, mai ales dacă te trezești între 2 și 4 dimineața. Foarte multe femei aflate la menopauză se confruntă cu aceste probleme.