Revista Sănătate

Imbunatatirea mirosului si a gustului prin tehnici inteligente

Stim cu totii sentimentul de nas infundat si gust amar in gura. Sunt senzatii neplacute, dar temporare. Vestea mai putin buna este ca imbunatatirea mirosului devine tot mai dificila cu varsta.

Simturile imbatranesc si ele, in caz ca nu stiai. Imbunatatirea mirosului si a gustului, dar si a altor simturi, se transforma odata cu trecerea anilor intr-o lupta pe mai multe fronturi. La inceput nu ne dam seama ca simturile se slabesc cu varsta. Cel mai important semnal o da starea de sanatate. Cand apare vreo afectiune in corp, se observa o degradare si la nivelul simturilor. Exista masuri preventive, care pot amana acest proces ireversibil.

Imbunatatirea mirosului – Cele mai bune strategii de aplicat
Consuma mancare cu aspect normal. Evita preparatele sofisticate. Daca vrei sa mananci peste, este de preferat sa alegi preparate care isi pastreaza aspectul, nu doar mirosul. Daca maruntesti carnea si faci o asezare pe platou mai speciala, induci creierul in eroare. Simtul gustului si al mirosului este mai puternic daca in creier se face conexiunea cu ceea ce mananci.

Poarta centura de siguranta cand calatoresti. O cauza comuna a evenimentelor rutiere soldate cu raniti, chiar si in cazul accidentelor produse la viteze mici, este pierderea mirosului, care afecteaza si simtul gustului. Este concluzia la care a ajuns americanul Alan Hirsch, specialist in neurologie. Orice impact major asupra capului poate modifica usor pozitia creierului, afectand firele nervoase delicate care conecteaza nasul cu creierul.

Fa miscare, minimum 10 minute de mers alert sau alergat pe zi. Simtul mirosului este mai puternic daca faci miscare. Cercetatorii suspecteaza ca mirosul se imbunatateste datorita umezelii de la nivelul nasului.

Bea un pahar cu apa din ora in ora. Gura uscata, fie ca este vorba despre tratamente medicamentoase sau, pur si simplu, despre deshidratare, poate reduce calitatea simtului mirosului si a gustului.

Renunta la fumat. Nimic nu slabeste mai tare simtul mirosului ca viciul fumatului. Receptorii gustului si ai mirosului sunt serios afectati de tutun.

Mananca atunci cand ti-e foame. Simtul mirosului si al gustului e mai puternic atunci cand iti este foame.

Nu manca singur. Ca sa nu alterezi simtul mirosului, incearca sa nu fi singur cand iei masa. Mananca intr-un local unde sunt si alti oameni. S-a constatat ca mancarea celorlalti face, in sens psihologic, ca si a ta sa aiba un gust mai bun, un miros mai atragator.

Curata nasul cu spray cu solutie salina. O metoda foarte simpla, dar extrem de eficienta, stimuleaza simtul mirosului. Un nas infundat inseamna si receptori nervosi blocati.

Evita alimentele fierbinti. Pe cat posibil, evita mancarea si bauturile fierbinti. Acestea dauneaza simtului mirosului.