Revista Sănătate

Mihaela Bilic, despre câte lichide trebuie să consumăm pe zi

Mihaela Bilic este unul din cei mai cunoscuți și respectați nutriționiști din România, autoarea mai multor cărți de mare utilitate pentru părinți și copii.

Specialistul a vorbit despre nevoia de hidratare de zi cu zi, având în vedere că zilnic suntem informați în pauzele de publicitate de la televizor că trebuie să consumăm o anumită cantitate de lichide.

„E plină mass-media de sfaturi despre consumul optim de lichide, însă ce anume presupune o hidratare corectă? Paradoxul este că nu contează așa de mult câte lichide consumăm sau eliminăm, importantă este cantitatea care rămâne în organism- adică suntem cu atât mai bine hidratați, cu cât organismul nostru conține mai multă apă.

Atunci de ce fuge lumea la drenaj limfatic și se îndoapă cu diuretice și laxative ca să scape de retenția de lichide? Pentru că nu e totul să ai corpul infiltrat cu apă asemenea unui burete, obiectivul e ca respectiva apă să stea în celule, nu să umfle picioarele, mâinile și burta. Deci ce putem face noi pentru o hidratare corectă?

In primul rând să respectăm funcționarea și identitatea propriului corp, care dispune de mecanisme hormonale precise, responsabile de menținerea echilibrului hidric independent de faptele noastre- chiar dacă bem mai mult, excesul de apă va fi eliminat prin creșterea cantității de urină (diureza) astfel încât să se revină la nivelul de referință impus/programat genetic.

Apoi trebuie să facem diferența între retenția de lichide temporară determinată de un consum în exces de sare sau făinoase și edemul clasic din boli precum diabet, hipertensiune, insuficiență renală, hepatică, cardiacă. Atenție, nu confundați celulita cu retenția de lichide, celulita e un proces inflamator localizat la nivelul celulelor adipoase din derm și nu depinde de câte lichide beți- ce ajută este hidratarea optimă a pielii prin folosirea de creme hidratante de orice fel, aplicate local prin masaj.

Nu în ultimul rând contează ce lichid bem. Ultimul studiu comparativ despre hidratare a fost făcut pe 3 tipuri de lichide (apă, suc de fructe și lapte) și a dus la o concluzie surprinzătoare: organismul păstrează și beneficiază de cea mai mare cantitate de lichid atunci când bem…lapte!

Argumentul este cât se poate de simplu: ca să rămână în corp, apa are nevoie de un strop de sare(sodiu), un strop de glucoză și alte câteva minerale importante în schimburile de lichide dintre celule, precum potasiu și magneziu.

Toată lumea știe că băuturile energizante pentru sportivi, care să compenseze lichidele pierdute in urma efortului susținut, conțin glucoză și minerale.

Deci nu e de mirare că laptele, un lichid bogat în minerale, a bătut apa și sucul la capitolul hidratare.

Si probabil, dacă ar fi intrat în competiție, supa/ciorba de legume acrită cu borș sau zeamă de varză ar fi fost premiantă☺️ însă englezii nu știu ce e aia ciorbă…noroc că știu să facă studii!

P. S. Era să uit, nici la capitolul „cantitate” lucrurile nu mai sunt așa stricte, au spus că important e să consumăm măcar un litru de lichide pe zi”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.