Revista Sănătate

Agrisele, tonicul vacantelor de vara

Prezentare. Agrisul este un arbust cu o inaltime, la maturitate, cuprinsa intre 60 si 150 cm. Apartine familiei saxifragaceelor. Ramurile sale sunt spinoase, iar frunzele, paroase, au forma lobata. Florile, de culoare verzuie sau roscata, de mici dimensiuni, apar la baza frunzelor in lunile aprilie si mai. Fructele, cunoscute sub numele de agrise, sunt comestibile, gustul fiind dulce-acrisor.

Reduse ca dimensiune, agrisele au forma ovoidala sau chiar sferica. Culoarea lor poate fi verzuie, galbuie sau chiar rosiatica. Recoltarea agriselor se face pe tot parcursul verii. Agrisul creste in zona montana si subalpina, prin tufarisuri si paduri. Apare si sub forma cultivata, agrisele fiind prelucrate, cu succes, in industria alimentara. Agrisele au si o mare valoare medicinala, fiind bogate in saruri minerale si vitamine. In practica naturista, si nu numai, se face cura de agrise, ajungandu-se sa se consume, in curele de dezintoxicare, pana la 1 kg de agrise pe zi.

Substante active importante: vitaminele A, B1, B2, C si P, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, acizi – mai ales acidul citric, dar si acidul malic sau tartric, pectine.

Intrebuintari. Agrisele sunt fructe mult cautate de naturisti. Datorita continutului lor, foarte bogat in vitamine si saruri minerale, sunt recomandate in alimentatia copiilor, fiind socotite „fructul vacantelor de vara” petrecute la munte (agrisele sunt un excelent tonic-aperitiv, dar si un bun digestiv).

In practica medicinala curenta, agrisele sunt utilizate datorita calitatilor lor laxative si depurative. Au efecte, de asemenea, si in suferintele reumatice, in guta, in afectiunile cardiace. Totodata, sunt un bun regulator al activitatii digestive si hepatice, precum si un diuretic natural si eficient. Agrisele sunt recomandate, cu incredere, si in curele de slabire.