Revista Sănătate

4 obiceiuri alimentare pentru o inimă sănătoasă

O dietă sănătoasă nu este importantă doar pentru aspectul fizic, pentru o talie subțire sau pentru o greutate care nu creează frustrări, ci este esențială și pentru sănătatea inimii. La nivel mondial, bolile cardiace rămân principala cauză a decesului atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor. Vestea bună este că aproximativ 80% din bolile de inimă pot fi, de fapt, prevenite.

Cu toate că factorii ereditari contribuie la riscul unor astfel de complicații cardiace, cercetările contemporane au constatat că factorii de mediu și dieta alimentară joacă un rol semnificativ în determinarea riscului de boli de inimă și alte probleme cardiace. Având atât de multe informații despre ce trebuie să facem pentru a avea o inimă sănătoasă, este important să știm cum să ne protejăm inima în fiecare zi pentru a ne asigura un viitor sănătos.

Reduceți dimensiunile porțiilor

În mod ideal, este grozav să mâncăm orice cu moderație. Totuși, a mânca moderat poate fi interpretat subiectiv. Niciun aliment – oricât de mult ar sprijini starea noastră de sănătate – nu trebuie consumat în exces. Cu alte cuvinte, deși știm că este indicat să consumăm fructe și legume în fiecare zi, asta nu înseamnă să mâncăm în fiecare zi portocale sau caise. Pe de o parte, este important să diversificăm ceea ce consumăm, iar pe de altă parte, este indicat să reducem dimensiunile porțiilor. Chiar dacă pepenele roșu este bun pentru starea noastră de sănătate, nu ne vom face un mare bine dacă mâncăm o jumătate de pepene. Nu trebuie să uităm nici de faptul că obezitatea și supraponderabilitatea cresc semnificativ riscul bolilor de inimă și pot conduce și la alte afecțiuni medicale. Reducerea dimensiunilor porțiilor poate contribui semnificativ la gestionarea greutății corporale.

 

Adoptați o dietă mediteraneană

Cu accentul pus pe consumul unei diete bogate în grăsimi mononesaturate, fructe de mare, fructe cu coaja lemnoasă, fructe și legume și consumul cât mai redus de carne, carne roșie și alimente prelucrate, nu este de mirare că dieta mediteraneană este una dintre cele mai recomandate diete.