Revista Sănătate

Cancerul pulmonar: cel mai mortal tip de cancer din lume

Cancerul pulmonar este responsabil pentru aproape unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial, provocand peste 1,6 milioane de decese in fiecare an. Cancerul pulmonar provoaca mai multe decese decat cancerul de san, colon si cancerul de prostata la un loc in intreaga lume. Concret, la fiecare 30 de secunde, undeva in lume, o persoana moare de cancer pulmonar, arata statisticile organizatiei Lung Cancer Europe.

Desi se depun constant eforturi pentru informarea tuturor persoanelor cu privire la factorii de risc si importanta renuntarii la fumat, in special in randul barbatilor, cancerul pulmonar continua sa fie o problema majora de sanatate in intreaga lume. Din nefericire, boala incepe sa se manifeste cand deja este intr-un stadiu avansat, astfel incat tratamentul curativ nu este posibil in aproximativ 90% din cazuri.

Varsta medie a unui pacient diagnosticat cu cancer pulmonar este de 60-70 de ani, Aproximativ 66% din pacienti au peste 65 ani, si mai putin de 2% sunt mai tineri decat 45 de ani.

Dintre toate cancerele, cancerul pulmonar are cea mai mica rata de supravietuire la 5 ani

Rata de supravietuire la 5 ani reprezinta procentul pacientilor care traiesc cel putin 5 ani dupa diagnosticarea cancerului. Conform statisticilor Lung Cancer Alliance, rata de supravietuire la 5 ani in cancerul pulmonar este de 17%, adica 17 din 100 persoane vor mai fi in viata dupa  5 ani de la momentul diagnosticarii.

Prin comparatie, rata de supravietuire la 5 ani in cele mai frecvente alte tipuri de cancer este semnificativ mai mare:

  • Cancer colorectal – 65%
  • Cancer de san – 89%
  • Cancer de prostata – 99%

Fumatul – principala cauza a cancerului pulmonar care poate fi evitata

Fumatul este cauza principala a cancerului pulmonar, fiind raspunzator pentru peste 80% din toate cazurile. Astfel, daca esti fumator sau fost fumator, trebuie sa stii ca ai cel mai mare risc pentru aparitia cancerului pulmonar.

Dintre persoanele diagnosticate, se estimeaza ca 40% sunt fumatori activi, 45% sunt fosti fumatori, iar 15% nu au fumat niciodata.

Pentru cei 15% dintre pacienti care nu au fumat, alti factori risc posibili pentru cancerul pulmonar pot fi:

  • Poluantii interiori, de ex. radon, fum de carbune
  • Expunerea la azbest si alti agenti cancerigeni (praf de lemn, vapori de sudura, arsenic, metale industriale, beriliu si crom)
  • Poluarea aerului
  • Antecedentele familiale de cancer pulmonar
  • Radioterapia in zona toracelui
  • Varsta – peste 65 ani
  • O dieta saraca in fructe si legume (mai putin de 2-3 portii/zi)

Urmatoarele afectiuni pot creste riscul de aparitie a cancerului pulmonar:
•    Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)
•    Fibroza pulmonara
•    Cancer esofagian, la gat sau cap
•    Limfomul sau cancerul mamar – tratate cu radioterapie toracica

Principala preventie – renuntarea la fumat

Renuntarea la fumat are beneficii semnificative pentru sanatate, incluzand imbunatatirea sperantei de viata, chiar si in cazul celor care au fumat multi ani, fumatorilor in varsta si fumatorilor care renunta la fumat dupa ce au fost diagnosticati cu cancer.

Renuntarea la fumat in jur de 40-45 de ani imbunatateste semnificativ riscul subsecvent de cancer pulmonar. Comparativ cu fumatorii activi, in cazul fostilor fumatori riscul de cancer pulmonar, si in special de cancer scuamos, este mai mic, fiind cu atat mai mic cu cat perioada de nefumator este mai mare. Se considera ca riscul se reduce la jumatate dupa 15 ani decand pacientul nu mai fumeaza. Reducerea numarului de tigari comparativ cu a nu mai fuma deloc enu are beneficii. Riscul de cancer pulmonar este similar la marii fumatori (aproximativ 16-18 tigari pe zi) care au redus la jumatate numarul de tigari, comparativ cu cei care continua sa fumeaza sustinut.

Studiile au aratat ca participarea la un program de renuntare la fumat imbunatateste sansele de a ramane nefumator.

In cancerul pulmonar, simptomele apar tardiv!

Oamenii se intreaba adesea de ce exista o rata ridicata a mortalitatii prin cancer pulmonar. Motivul este ca aproape 90% dintre cazuri sunt diagnosticate in stadii tardive, inoperabile. Cancerul pulmonar este greu de detectat si nu cauzeaza simptome in stadiile incipiente.

Daca fumezi sau esti fost fumator, mergi la medic daca observi ca ai tuse care nu mai trece, expectoratie cu sange, raguseala, junghi toracic, dificultate in respiratie, pierderea inexplicabila a greutatii, oboseala marcanta sau faci des infectii respiratorii joase. Aceste probleme pot fi adesea cauzate de ceva mult mai simplu decat cancerul pulmonar, insa pot ajuta la depistarea cu aceasta ocazie a cancerului si, prin urmare, la initierea in timp util a tratamentului, ceea ce poate creste sansa de supravietuire.

Vorbeste cu medicul despre semnele si simptomele cancerului pulmonar, testele si investigatiile care se pot face pentru depistarea cat mai timpurie a afectiunii, dar mai ales, despre cum poti renunta la fumat.

Noiembrie este luna mondiala de constientizare si prevenire a cancerului pulmonar. Mergi la medic daca ai unul dintre urmatoarele simptome:

B – Blood: tuse cu sange
R – Reccurent: infectii respiratorii recurente
E – Enduring: tuse persistenta, care nu mai trece
– Ache: durere in piept, spate si umeri
T – Trouble breathing: dificultate in respiratie
H – Hoarseness: raguseala
E – epuizare, slabiciune sau pierderea poftei de mancare

Cancerul pulmonar poate fi vindecat, daca este depistat din timp!

Studiile recente au aratat ca, in cazurile in care cancerul pulmonar este diagnosticat si operat atunci cand are o dimensiune mai mica de 1 cm, rata de supravietuire este mai mare de 90%. Screeningul pacientilor cu risc crescut prin realizarea unui examen CT cu doze mici de radiatii poate ajuta la salvarea vietii acestor pacienti, crescand rata de supravietuire.