Revista Sănătate

Scade glicemia și colesterolul, combate anxietatea. Planta minune cu nebănuite beneficii

Salvia este o plantă renumită de ani de zile pentru efectele benefice asupra sănătății. Specialiștii susțin că are acțiune antiseptică, antioxidantă, antiinflamatoare, astringentă, antinevralgică, hipoglicemiantă, depurativă, digestivă, coleretică. V-ați convins acum cât de bun este ceaiul de salvie? Dacă nu, atunci citiți în continuare despre beneficiile acestei plante.

Mai mult, spun specialiștii această plantă are și proprietăți benefice asupra sistemului nervos, având efect calmant. Mai mult, se pare că ar putea să reducă anxietatea, poate preveni cancerul, contribuie la diminuarea simptomelor caracteristice menopauzei, poate detoxifia organismul, te ajută să slăbești. Este foarte bună și pentru cei care au diabet zaharat deoarece sunt studii care arată că poate reduce nivelul glicemiei în sânge și poate crește rezistența organismului în fața infecțiilor.

Salvia, o plantă originară din regiunea mediteraneană și care s-a extins în Europa și Asia este bună pentru ogranismul uman deoarece este foarte bogată în vitamine. Salvia conține un complex de vitamine care o fac o plantă cu proprietăți terapeutice. Mai exact, salvia conține vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc și sodiu, fiind un adevărat izvor de substanțe folositoare organismului.

De la salvie se folosesc frunzele și florile, și acestea sunt foarte bogate în uleiuri volatile. Salvia se poate folosi sub formă de infuzie, cataplasme, vin, ulei, pulbere, tinctură și oțet. Ceaiul de salvie poate fi utilizat atât intern, cât și extern.

Iată care sunt beneficiile ceaiului de salvie când este consumat intern:

Protejează inimă,
Reglează transpirația,
Accelerează tranzitul intestinal, facilitează digestia, combate balonarea,
Ameliorează simptomele menopauzei, mai ales bufeurile și schimbările bruște de dispoziție,
Calmează durerile aferente sindromului premenstrual,
Tratează gingivitele, stomatitele, aftele,
Relaxează mușchii,
Ameliorează crizele de tuse,
Protejează ficatul de toxine,
Îmbunătățește capacitatea cognitivă,
Stimulează circulația sangvină,
Utilă în cazul atacurilor de panică,
Ajută la reducerea simptomelor aferente infecțiilor respiratorii,
Reduce nivelul glicemiei în sânge și slăbește rezistența corpului la insulină,
Adjuvant în cazul bronșitelor,
Te ajută să slăbești,
Îmbunătățește calitatea somnului, se pare că poate ameliora și insomnia
Ameliorează durerile de gât,
Este un diuretic natural de excepție,
Elimină constipația,
Ajută la reducerea nivelului ridicat de colesterol,
La nivel extern, salvia are de asemenea numeroase beneficii. Ea poate fi folosită pentru tratarea rănilor care se vindecă greu, prin aplicarea de cataplasme cu salvie. Cataplasmele se prepară prin înmuierea unei mâini de frunze mărunțite pentru 2 ore în apă caldă și apoi se scurg și se pun într-o compresă sterilă. Acesta se aplică pe rana respectivă vreme de două ore în apă caldă și apoi se scurg și se pun în tifon steril. Acesta se aplică pe rana cu pricina, zilnic, vreme de o oră.