Revista Sănătate

Câtă apă trebuie să bei pe caniculă

Hidratarea este unul dintre cele mai importante aspecte pentru ca organismul nostru să funcţioneze corect. Vara, mai mult ca oricând, este important să ne hidratăm suficient deoarece corpul pierde foarte multă apă, confruntându-ne, astfel, cu deshidratatrea.

Corpul foloseşte apa în multe dintre funcţii, printre care reglarea temperaturii, dar şi la tensiune, la buna funcţionare a creierului, a transportul oxigenului la celule. Totodată, şi sănătatea rinichilor depinde de aportul suficient de apă din organism.

Este important de ştiut faptul că apa reprezintă mai mult de jumătate din greutatea unei persoană. Aceasta, însă, se pierde în perioada caniculară prin respiraţie, transpiraţie şi urină. Apa pierdută trebuie înlocuită astfel încât să nu se ajungă la probleme mai serioase de sănătate, probleme cauzate de deshidratare.

Dacă eşti îngrijorată că nu bei suficientă apă în timpul fluxului mare de căldură, atunci există o metodă simplă prin care poţi să verifici asta- verifică ce culoare are urina. Dacă este transparentă şi clară înseamnă că bei suficientă apă. Dacă este de un portocaliu închis atunci trebuie să bei mai multă apă.

Deshidratarea poate provoca oboseală, dureri de cap şi greaţă şi poate avea consecinţe mai grave asupra sănătăţii pentru copii şi pentru vârstnici. Afecţiunile pot fi atât fizice, care au ca rezultat starea de letargie, cât şi psihice, cauzând lipsa de concentrare. Consumul de apă nu contribuie doar la prevenţia acestor lucruri. Există alte beneficii în a rămâne hidratat- de la o piele mai curată până la un somn mai bun.

Câtă apă trebuie să bei pe zi în funcție de greutate
Potrivit Mayo Clinic, este vorba despre greutatea corporală şi activitatea pe care o desfăşori atunci când soarele este puternic. Deci, de câtă apă are nevoie un adult sănătos care trăieşte într-un climat temperat? Institutul de Medicină a stabilit că un aport adecvat pentru bărbaţi este de aproximativ 13 pahare (3 litri) din totalul băuturilor pe zi. Aportul adecvat pentru femei este de aproximativ 9 pahare (2,2 litri) din totalul băuturilor pe zi.

Băuturi recomandate pentru caniculă

Apă de cocos

Apa de cocos este una dintre băuturile sănătoase a cărui consum este recomandat în zilele călduroase de vară. Cu un conţinu scăzut de carbohidraţi, dar bogată în proteine, apa de cocos este eficientă în rehidratarea corpului atunci când este vorba despre căldură dar şi după ce ai făcut exerciţii fizice uşoare. Apa de cocos neîndulcită este cea mai bună alegere pentru caniculă.

Lapte degresat

Deşi ar părea mai degrabă o contraindicaţie, un studiu recent a demonstrat că laptele degresat poate fi mai bun decât apa. Bogat în proteine, carbohidraţi, calciu şi electroliţi, laptele este îmbogăţit natural cu nutrienţi care se regăsesc şi în băuturile sportivilor. Laptele ajută, de asemenea, la refacerea sodiului atunci când corpul este activ sau transpirat.

Smoothie-uri verzi sau din fructe

O parte din cantitatea zilnică de apă provine de la alimentele pe care le consumăm şi nu există nimic mai hidratant decât fructele şi legumele. Smoothie-urile făcute din kale şi spanac, sau fructele care conţin multă apă cum ar fi pepenele şi castraveţii pot servi la o mulţime de lucruri, inclusiv la a hidrata simultan corpul.

Pentru a beneficia de cele mai hidratante beneficii ale smoothie-urilor, cel mai indicat este să le pregăteşti la tine acasă. Cele din comerţ conţin zaharuri inutil procesate, sodiu şi alţi aditivi care nu sunt de ajutor atunci când vrei să te hidratezi.

Sfaturi ca să te fereşti de caniculă

– încearcă să menţii nivelul de hidratare şi să bei cât mai multe lichide;

– acoperă-te atunci când ieşi din casă pentru a nu suferi arsuri;

– evită să consumi cafea sau alcool;

– aplică o cremă cu protecţie solară înainte să ieşi din casă;

– poartă o pălărie pentru a-ţi proteja capul, dar şi ochelari de soare;

– fă duşuri dese, dar NU reci sau fierbinţi, ci călduţe.

Dacă vei ţine cont de aceste sfaturi vei putea să faci faţă mai uşor zilelor caniculare din această vară.