Revista Sănătate

Dr. Vasi Radulescu: 15 mituri despre cancer si adevarul de sub ele

Medicul cardiolog Vasi Radulescu, urmarit de peste 100.000 de oameni pe retelele sociale, a enumerat o lista cu 15 mituri despre cancer si adevarul de sub ele:

1. Nu exista un singur tip de cancer, ci sute de tipuri care pot afecta diverse organe, tesuturi, sisteme.

2. Niciun medic oncolog nu este intr-o conspiratie cu Big Pharma pentru a omori pacientii cu ajutorul chimioterapiei. Aceasta modalitate de tratament este una dintre optiunile actuale. Ea nu e perfecta, dar atat avem acum intr-o lupta cu o entitate complexa.

3. Nu exista un „remediu” tinut in seif si nefacut public tocmai pentru ca medicii si companiile nu ar mai avea ce sa trateze cu terapiile actuale. Daca ar fi fost inventat, domeniile s-ar adapta, umanitatea ar castiga enorm. Ramurile farma ar exploda, inclusiv la capitolul profit, atat de blamat de catre unii.

4. Nu exista niciun supliment capabil sa vindece vreun cancer. Mare atentie la reclamele mincinoase (a se vedea celebrul caz cu suplimentul promovat de Libertatea si alte publicatii). Suplimentele, potrivit legii, nu se pot lauda ca previn sau trateaza ceva. Ele sunt adjuvante si ar trebui oricum luate pe criterii solide.

5. Amigdalina sau fals denumita vitamina B17, promovata intens in ultima perioada, nu trateaza niciun cancer. Din contra, ea este pe lista neagra a FDA si a altor organizatii de control, putand avea efecte nocive.

6. Terapiile alternative nu si-au dovedit vreo eficacitate, oricat ar crede unii in ele. Totul trebuie demonstrat cu studii solide, nu cu povesti. De povesti e in stare oricine. Exista personaje care practica terapii quantum, au lasere aduse de la rusi, au aparate cu energii chipurile miraculoase, cand in realitate acestea sunt forme de inselatorie. Orice bolnav de cancer trebuie sa aiba incredere in medici si sa respecte recomandarile lor. Intarzierea prezentarii sau pierderea timpului pretios cu remedii neverificate pot insemna dezastru.

7. Vaccinurile nu provoaca cancer. Ba din contra. Vaccinul anti-HPV previne aparitia cancerului de col uterin (Romania e pe primul loc la cazuri si mortalitate in Europa).

8. Cancerul nu inseamna condamnare la moarte. Descoperite in faza incipienta, majoritatea neoplaziilor sunt vindecabile. Chiar in stadii mai avansate, exista multiple abordari terapeutice. S-au descoperit o serie de molecule noi si se fac progrese uluitoare. Apelarea la medici este deosebit de importanta.

9. Cancerul nu apare in urma vreunui soc emotional sau dezechilibru energetic. Sunt curente mediciniste (atentie la ele, sunt absurde si nocive) cum ar fi NMG (noua medicina germanica) ce sustin ca inclusiv cancerul e o forma de vindecare a corpului dupa un episod emotional si oamenii trebuie sa aiba rabdare, sa nu recurga la medici. O asemenea conduita aduce moarte. Va recomand sa nu cadeti in astfel de capcane.

10. Nicio dieta nu poate trata un cancer. Nu exista vreun studiu serios aici. Alimentatia sanatoasa, cu anumite restrictii recomandate de medic, are rol adjuvant alaturi de terapie, dar nu poate singura sa vindece o forma de cancer. Alimentatia sanatoasa, efectuarea de miscare, evitarea fumatului, limitarea expunerii la poluanti sunt principalele forme de a scadea riscul de a face in viitor un cancer, dar sa nu incurcam lucrurile.

11. Ciroza hepatica nu este cancer. Sunt afectiuni diferite si ciroza poate predispune la aparitia cancerului (de exemplu, hepatocarcinom).

12. Cancerul de san apare si la barbat. Orice formatiune suspecta necesita prezentare imediata la medic.

13. Nu esti ferit de cancerul pulmonar daca fumezi doar cateva tigarete pe zi. Chiar si o tigareta fumata zilnic va creste riscul fata de populatia nonfumatoare (candva se credea ca pana la cinci tigarete pe zi nu au efecte negative in corp).

14. Cancerul nu este o pedeapsa de la Dumnezeu. Exista aceasta formulare in popor, dar daca avem educatie medicala buna, daca avem grija de noi, daca stim cum sa ne verificam din timp, intelegem altfel lucrurile. Nu ne pedepseste nimeni. Cel mai frecvent ne pedepsim singuri.

15. Cancerul nu „se ia”. Poti sta langa o persoana bolnava fara probleme. E chiar indicat sa faci asta. Sa ii arati iubire.