Revista Sănătate

Mestecatul uleiului : obiceiul care iti poate transforma sanatatea

Mestecatul uleiului este un stravechi remediu ayurvedic pentru sanatate orala si detoxifiere. El implica utilizarea uleiurilor pure ca agenti pentru extragerea bacteriilor, fungilor si altor organisme daunatoare din gura, dinti, gingii si chiar din g
Mestecatul uleiului este un stravechi remediu ayurvedic pentru sanatatea orala si detoxifiere. El implica utilizarea uleiurilor pure ca agenti pentru extragerea bacteriilor, fungilor si altor organisme daunatoare din gura, dintre dinti, gingii si chiar din gat.

Cum sa mesteci uleiul
Cel mai eficient mestecat al uleiului este facut prin punerea unei linguri mari de ulei de susan organic presat la rece in gura si plimbatul uleiului prin gura pentru circa 10-15 minute, si apoi scuipat.

Alte asemenea uleiuri, precum cel de cocos presat la rece, cel de floarea-soarelui si de masline, au fost utilizate, desi uleiul de susan este considerat unul dintre cele mai bune pentru aceasta practica, alternand uleiurile la fiecare cateva zile, pentru a obtine beneficii depline. Folosirea uleiurilor organice de inalta calitate are rezultate cu efecte multiple.

Citeste si despre: 54 de beneficii ale uleiului de cocos dovedite stiintific

In primul rand uleiurile se amesteca cu saliva, transformandu-se intr-un lichid alb si subtire. Lipidele din uleiuri incep sa extraga toxinele din saliva. Pe masura ce uleiul este plimbat prin gura, pe langa dinti, gingii si limba, uleiul continua sa absoarba toxine, si in cele din urma, ajunge sa devina gros, vascos si alb.

Ce se intampla mai exact in timp ce se mesteca uleiul?
Multiple studii stiintifice arata eficacitatea terapiei prin mestecarea uleiului. Un studiu arata ca mestecatul uleiului de susan poate amplifica sanatatea orala in general. In mod specific, utilizarea uleiului de susan ca agent oral de sanatate ajuta la reducerea cantitatii de S. mutans (germeni) numarati atat in placa dentara, cat si in saliva din gura. Savantii cred ca lipidele din ulei extrag bacteriile, dar le si impiedica sa se lipeasca de peretii cavitatii bucale.

Mestecatul uleiului mai sporeste si saponificarea din gura, creand un mediu saponificat ce curata gura, intrucat grasimea vegetala este prin insasi natura ei un emulgator (agent emulsifiant). Cea mai interesanta este probabil capacitatea uleiului de a curata si elimina bacteriile daunatoare, ca si cea de a reduce cresterea fungica excesiva. Aceste uleiuri mai este posibil ca sa ajute la restructurarea celulara, si sunt corelate cu functionarea adecvata a nodulilor limfatici si a altor organe interne.

Alte posibile beneficii pentru sanatatea orala ale mestecarii uleiului includ:

• intarirea in general a dintilor, gingiilor si falcilor
• prevenirea bolilor gingiilor si gurii, precum gingivita si cariile
• Prevenirea mirosului urat in respiratie
• Potential remediu holistic pentru sangerarea gingiilor
• Prevenirea uscarii buzelor, gurii si gatului
• Posibil tratament holistic pentru dureri generale ale articulatiei temporo-mandibulare si falcii in general