Revista Sănătate

Balsamul de rufe din comerț poate conține substanțe nocive care, pe termen mediu sau lung, pot provoca diverse probleme de sănătate

Problema nu este cantitatea mică de substanțe toxice pe care le conține fiecare doză de balsam folosită la o spălare, ci faptul că, atunci când acest produs este utilizat în mod regulat, toxinele din compoziția sa pătrund și se acumulează în corpul tău.
Balsamul de rufe este un produs foarte popular care înmoaie țesăturile și oferă hainelor un parfum plăcut și proaspăt.

Majoritatea persoanelor folosesc acest produs, deoarece este ușor de procurat și destul de convenabil.

Însă ceea ce mulți consumatori nu știu este că, în cea mai mare parte balsamurile din comerț conțin chimicale dăunătoare pentru sănătate, mai ales pentru cea a copiilor.

Deși materialele publicitare susțin că aceste produse sunt ideale pentru întreaga familie, există anumite informații pe care companiile producătoare preferă să nu le dezvăluie, pentru a-și apăra interesele.

La fel ca și în cazul altor produse de curățare, majoritatea balsamurilor de rufe au în compoziție elemente nocive care nu se observă la prima vedere. Unele dintre ele provoacă probleme respiratorii și afecțiuni cutanate.

S-a descoperit că peste o jumătate dintre balsamurile de rufe existente pe piață conțin cel puțin două substanțe chimice care cauzează probleme de sănătate.

În articolul de azi îți prezentăm câteva dintre cele mai comune substanțe chimice folosite în balsamul de rufe, pentru a le putea identifica pe etichetele produselor din magazine. Află mai multe din rândurile ce urmează!

Alpha-terpineol: un compus dăunător din balsamul de rufe
Chimicalele din balsamul de rufe îți pot afecta sănătatea
Acesta este un lichid incolor, inflamabil, cu miros de liliac care este adăugat în unele balsamuri de rufe pentru a le oferi parfum.

Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite ne avertizează că acest compus poate duce la dezvoltarea unor tulburări precum:

Dezechilibre la nivelul sistemului nervos central
Hipotermie
Dureri de cap cronice
Depresie și anxietate
Pierderea coordonării musculare
Iritarea membranelor mucoase

Acetat de benzil
Balsamul de rufe înmoaie țesăturile
Acest ingredient este adăugat în numeroase produse de curățare (precum detergenții și balsamurile de rufe), având rolul de a le oferi acestora un parfum plăcut. Acesta este un lichid incolor cu o mireasmă florală.

Prezența acetatului de benzil în acest produse a fost asociată cu următoarele probleme de sănătate:

Risc crescut de cancer pancreatic
Iritații oculare
Dificultăți de respirație
Dureri de cap
Alcool benzilic
Acest compus incolor are un miros plăcut extras din plante și flori. Pe lângă balsamul de rufe, acesta se găsește și în anumite uleiuri esențiale, precum cel de iasomie sau zambilă.

Atunci când intră în contact cu corpul uman, alcoolul benzilic poate cauza:

Tulburări ale sistemului nervos central
Infecții la nivelul căilor respiratorii superioare
Toxiinfecții și vomă
Dureri de cap
Acetat de etil
Acest ingredient frumos mirositor este folosit ca dizolvant în numeroase produse de uz casnic. Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite a clasificat acetatul de etil drept un deșeu periculos care trebuie evitat cu orice preț.

Riscurile pentru sănătate sunt:

Probleme renale și hepatice
Infecții respiratorii
Oboseală și anemie
Cloroform
Balsamul de rufe poate conține cloroform
Cloroformul este un lichid dens, incolor, cu un miros dulceag care este adăugat în balsamul de rufe ca dizolvant, dar și pentru parfumul său plăcut.

Într-un raport întocmit de Programul Național de Toxicologie din Statele Unite, cloroformul este inclus pe lista de substanțe cancerigene.

Utilizarea regulată a produselor care conțin cloroform poate provoca diverse probleme de sănătate:

Slăbiciune
Amețeli, greață și vomă
Dureri de cap
Afecțiuni hepatice și renale
Afecțiuni cardiace
Afecțiuni dermatologice
Infecții respiratorii
Terpinolen
Terpinolenul este un alt lichid incolor care oferă o aromă de citrice și este adăugat în numeroase produse de curățare. Este folosit ca ingredient în balsamuri de rufe, creme de ras, săpunuri și altele.

Acesta este inclus pe lista de substanțe cancerigene, întrucât poate provoca înmulțirea celulelor maligne la nivelul rinichilor și al vezicii urinare.

În plus, terpinolenul este asociat cu probleme precum:

Iritații oculare
Afecțiuni ale pielii
Dureri în gât
Inflamația sinusurilor
Motivul pentru care aceste efecte se resimt pe termen mediu sau lung este faptul că produsele pe care le folosim conțin cantități mici din aceste substanțe. Problema este că multe dintre produse sunt utilizate zilnic sau în mod regulat, astfel că în timp se acumulează mulți compuși nocivi în corpul nostru.

Pentru a evita aceste riscuri, verifică etichetele produselor achiziționate sau optează pentru alternative naturale, cum ar fi oțetul de mere sau bicarbonatul de sodiu.