Revista Sănătate

10 Remedii naturale pentru a înlătura tartrul dentar în condiții casnice! Încearcă-le și tu!

Știai că există soluții naturale, cu ajutorul cărora poți îndepărta tartrul dentar chiar la tine acasă? Acest strat gălbui și neplăcut este format din săruri minerale, resturi alimentare și alte reziduuri care facilitează dezvoltarea bacteriilor. Înafară de asta mai poate cauza deteriorări majore la nivelul cavității bucale.

Pe lângă faptul că îndepărtează tartrul dentar, aceste remedii naturale combat respirația urât mirositoare și previn infecțiile orale. Încearcă-le și tu!

Bicarbonat de sodiu și sare

Începe cu această metodă simplă dar destul de eficientă! Bicarbonatul de sodiu este un agent puternic care are efecte antibacteriale și ajută la albirea dinților.

Amestecă 1 linguriță de bicarbonat de sodiu cu un vârf de sare și pune acest ammestec pe periuța de dinți. Nu utiliza bicarbonatul de sodiu mai des de 1 dată pe săptămână, în caz contrar poți deteriora smalțul dentar.

Coaja de portocală

Te-ai întrebat vreodată ce să faci cu aceste resturi? Acum știi. Fructele citrice sunt un remediu excelent în înlăturarea petelor de pe placa dentară pentru că conțin acizi.

Poți roade cu coaja direct pe dinți timp de 2-3 minute sau poți face o pastă pentru a o aplica pe dinți. Ce metodă nu a-i alege, clătește-ți gura cu apă călduță după asta. Repetă de câteva ori pe săptămână.

Suc de lămâie

Înlocuiește coaja de portocală cu sucul de lămâie pentru rezultate și mai bune. Acizii din lămâie nu doar dizolvă placa de tartru dar și înălbesc ușor dinții.

Înmoaie periuța în suc de lămâie apoi spală-ți ușor dinții. Lasă-i pentru un minut după care clătește.

Semințe de susan

Acestea acționează ca un exfoliant natural care lustruiesc și curăță dinții în același timp. Ia o lingură plină de semințe și mestecă-le bine în gură. Trebuie să încerci să creezi o pastă și să nu le înghiți în proces. Spală-te pe dinți cu ajutorul unei periuțe uscate și această pastă. Repetă de două ori pe săptămână.

Peroxid de hidrogen și apă de gură

Peroxidul de hidrogen are proprietăți antibacteriale, la fel ca și apa de gură. Amestecă 1 linguriță de apă de gură cu 3 lingurițe de soluție de peroxid de hidrogen. Fă gargară cu acest amestec timp de câteva minute și încheie procedura cu apă curată.

Ulei de cocos

Este o procedură destul de populară, căci uleiul absoarbe murdăria din gură și are efecte antibacteriale împotriva microorganismelor ce trăiesc acolo.

Pune 1-2 lingurițe de ulei în gură și ține-l pentru 10-15 minute (este foarte delicios!), apoi scuipă și clătește gura cu apă călduță.

Căpșuni și roșii

Atât căpșunile cât și roșiile sunt bogate în vitamina C și le poți folosi, mai ales dacă nu îți plac fructele citrice. Se taie oricare dintre ele, se face o pastă și se aplică pe dinți. Se lasă pentru 5 minute, apoi se clătește gura.

Aloe vera și glicerină

Amestecă 1 linguriță de gel de aloe vera, 4 lingurițe de glicerină vegetală, 10 picături de ulei esențial de lămâie și 4 lingurițe de bicarbonat de sodiu cu 1 cană cu apă pentru a obține o pastă moale. Spală-te pe dinți cu această pastă o dată pe zi, până nu vei observa că tartrul devine mai puțin vizibil. Apoi repetă o dată la 2-4 zile. Aloe vera ajută la tratarea dinților și a gingiilor iar uleiul esențial de lămâie combate apariția bacteriilor.

Cuișoare

Acest condiment este utilizat în calitate de remediu împotriva durerilor de dinți. De asemenea, luptă cu microbii din gură.

Zdrobește cuișoarele (sau găsește pulbere gata preparată), adaugă puțin ulei de măsline și aplică amestecul pe zonele îngălbenite. O altă metodă ar fi să mesteci regulat cuișoare pentru a reduce respirația urât mirositoare și a distruge bacteriile.

Sanguinaria

Unul din cele mai neobișnuite ingrediente este Sanguinaria, extractul căreia este adesea inclus în pastele de dinți. Este un agent natural antibacterial eficient pentru reducerea tartrului dentar.

3-4 picături de extract de Sanguinaria pot fi adăugate la o cană cu apă caldă pentru a pregăti apă de gură în condiții casnice. Poate fi utilizată 1-2 ori în fiecare zi.