Deși unii nu-i acordă prea multă atenție, alergia e mai periculoasă decât ar părea. Reacția organismului la un alergen nu este întotdeauna ușor de recunoscut: gâtul inflamat îl punem pe seama răcelii, iar mintea în ceață pe seama insomniei. Există câteva simptome atipice ale alergiei, care nu trebuie să le lași fără atenție.
1. Tusea și nasul înfundat
Tusea și eliminările nazale au loc din cauza alergenilor care au ajuns în căile respiratorii și care au provocat o reacție imună. Ele sunt greu de deosebit de cele ale unei viroze, însă deseori sunt legate de apariția unei noi substanțe – praf sau fum. O astfel de alergie se menține câteva săptămâni sau luni, atât timp cât este prezent și alergenul.
2. Palpitațiile cardiace
Legătura dintre sistemul imunitar și cel cardiovascular este destul de complicată, însă palpitațiile (tahicardia) sunt un simptom al reacției alergice, care apare brusc. Dacă ai simțit că inima ta a început să bată mai des, fără un motiv evident, să știi că poate fi vorba de o alergie.
3. Scăderea tensiunii arteriale
Dacă tensiunea ta a scăzut brusc, te simți slăbit, iar mâinile și picioarele îți sunt reci, posibil că suferi de o reacție alergică. De obicei, aceasta mai este insoțită și de alte simptome care apar în scurt timp, așa că îți vei da seama rapid despre ce este vorba.
4. Edemul mâinilor și al picioarelor
Acesta poate fi un semn al anafilaxiei – o reacție alergică bruscă și puternică, prin care căile respiratorii se inflamează și pot limita accesul oxigenului în organism. Acesta este un motiv pentru a chema ambulanța.
5. Amețelile
Sunt un efect secundar al tensiunii scăzute și poate apărea în cazul alergiei alimentare. Concentrația proastă, mintea în ceață – pot fi reacții ale sistemului imunitar, dacă se exclude insomnia, stresul și alte probleme psihice.
6. Ridurile pe față
Adânciturile pe nas și pleoape pot fi un simptom al alergiei. De cele de pe nas se face deseori vinovată rinita alergică, iar cea de pe pleoape este cauzată de unii iritanți ai pielii. Fii atentă cu noile produse cosmetice, ai putea fi alergică la ele.
7. Anxietatea
Oamenii care au suferit un șoc anafilactic, descriu această stare ca pe o criză serioasă de panică, cauzată de insuficiența de oxigen. Atunci când deseori ai astfel de șocuri și nu știi din ce cauză, poți suferi de anxietate.
8. Glasul răgușit
Atunci când e vorba de o alergie serioasă, aceasta poate provoca comprimarea căilor respiratorii, fapt care duce la răgușire. Aerul încearcă din toate puterile să iasă din corp și provoacă modulări joase ale ligamentelor.