e câte ori nu ți s-a întâmplat să te plângi că suferi de circulație proastă pentru că îți înghețau picioarele iarna sau ai folosit acest pretext ca să îl iei de mână pe tipul de care îți plăcea? Cu toate acestea, slaba funcționare a sistemului circulator are efecte mult mai radicale decât extremitățile reci!
Află dacă ai degetele mereu reci pentru că ești „sinceră”, așa cum se spune în popor, sau din cauza faptului că suferi, într-adevăr, de circulație proastă! Testul nostru te va ajuta să îți dai seama!
Testul care îți verifică sistemul circulator
Așa cum te așteptai, testul pe care ți-l propunem este extrem de simplu, nu necesită aparatură complicată, doar un pic de răbdare. De asemenea, poate presupune și un strop de disconfort, dar suntem sigure că vei trece peste toate în numele sănătății tale!
Umple un pahar cu apă rece ca gheața (dacă e nevoie, include și câteva cuburi, proaspăt scoase din congelator), apoi scufundă-ți degetele în el. Rezistă timp de 30 de secunde și scoate la suprafața mâna, examinând-o cu atenție!
Ceea ce te interesează este aspectul degetelor tale. Arată normal sau, dimpotrivă, s-au albit sau au devenit albastre la vârfuri? Dacă te încadrezi în al doilea caz, îți vom da o veste proastă: este posibil să suferi de probleme ale circulației. Consultă-ți medicul de familie sau un specialist, ca să fii sigură că ai obținut rezultatul corect.
Alte semne care îți arată că ai circulația proastă
Mâinile și extremitățile reci se numără printre cel mai des întâlnite semnale ale faptului că sângele tău nu circulă vesel și liniștit prin vene. Mai jos, îți prezentăm și alte semne care ar trebui să îți atragă atenția.
Senzație de amorțeală. Este normal să îți simți o parte a corpului amorțită, mai ales dacă ai menținut pentru mai mult timp o poziție inconfortabilă sau ai blocat irigarea cu sânge. În cazul în care aceste senzații sunt, însă, obișnuite pentru tine, este probabil să suferi de o circulație proastă.
Oboseală frecventă. Oricât de mult te-ai odihni, tot nu reușești să scapi de senzația de extenuare. Cauzele pot fi multiple, dar circulația proastă este una dintre cel mai evidente. Privat de nutrienții care ar trebui să fie transportați de sânge, organismul începe să își conserve puțina energie pe care o are, de unde rezultă incapacitatea sa de a te susține în anumite situații.
Lipsa de atenție și de productivitate. Nu îți mai învinovăți mintea pentru rateurile pe care le dă, este posibil ca deficitul de circulaţie al sângelui să fie cel care nu te lasă să obții acea promovare la muncă. Prost irigat cu sânge, sistemul nervos nu mai este eficient, iar memoria și atenția abia funcționează.
Lipsa de apetit sau problemele digestive. Și sistemul digestiv va simți lipsa nutrienților aduși de sânge și nu va mai fi capabil să descompună alimentele în timp util. De asemenea, încetinirea metabolismului și pierderea poftei de mâncare sunt alte semnale că suferi de circulație proastă.
Sistemul tău imunitar este la pământ. Din nou, faptul că sângele nu mai transportă în mod echilibrat vitaminele și mineralele în regiunile corpului afectate de infecții sau de virusuri va decima imunitatea. Mai mult, proasta funcţionare a sistemului digestiv scoate de pe lista de aliați și aminoacizii, care sintetizează enzimele utilizate de sistemul imunitar.
Nu mai arăți atât de bine. Așa cum arăți fabulos după o sesiune antrenantă de aerobic care îți pune sângele în mișcare, vei resimți aceleași efecte negative atunci când te confrunți cu fenomenul opus, proasta circulație. Pielea ta e ternă, neuniformă, unghiile și părul se rup imediat, iar ochii îți sunt înconjurați de cearcăne imense.
Cum tratezi circulația proastă
Dacă mai sus ți-am pictat un tablou în tonuri de gri, acum îți oferim și remediile, măsurile care pot îmbunătăți circulația în corpul tău.
Mănâncă sănătos. Poate că te-ai săturat să îți tot repetăm acest îndemn, dar este esențial. Optează pentru o alimentație săracă în grăsimi, dar plină de fructe, legume și cereale integrale și vei vedea cât de repede te vei bucura de schimbări pozitive.
Fă sport! Dacă senzația de căldură pe care o experimentezi după o oră de hot yoga nu este un semnal suficient, află că mișcarea și sportul sunt esențiale, dacă vrei să îți îmbunătăţeşti circulația!
Renunță la fumat! Țigările sunt unul dintre inamicii circulației, așa că spune-le adio cât mai repede!
Fă masaj! Masează-ți extremitățile ca să accelerezi circulația sângelui, de câte ori ai nevoie, sau consultă un specialist în astfel de proceduri.
Relaxează-te! Un organism în care sângele curge liber este unul echilibrat, fericit. Învață tehnici de respirație, fă yoga sau meditează, pentru a te asigura că ții stresul sub control!
Tu ce rezultate ai obținut la testul circulației sângelui? Ține cont de sugestiile noastre și caută ajutor specializat dacă ai observat prezența semnalelor despre care ți-am vorbit!