Revista Sănătate

Sigur te numeri printre cei care beau cafea pe stomacul gol, dimineața. Nu o să-ți schimbăm noi obiceiul, dar ar fi bine să citești aceste rânduri

Băutul cafelei pe stomacul gol este unul dintre cele mai des întâlnite obiceiuri ale romanilor. Multi aleg sa sara peste micul dejun sau, in orice caz, sa bea o cafea înainte de toate. Este acest obicei unul benefic pentru organism? Bineînțeles ca nu! Este crunt, ce se întâmpla cu organismul uman atunci când se consuma cafeaua pe stomacul gol.

Fără îndoială cafeaua are o sumedenie de beneficii, datorită faptului că este bogată în antioxidanți. Însă licoarea energizantă pe care o savurăm în fiecare dimineață ne poate face la fel de mult rău, mai ales dacă este consumată pe stomacul gol. Una dintre cele mai mari probleme este ca, daca e consumata pe stomacul gol, cafeaua poate genera aproape in mod sigur gastrita, boala ce efectiv poate găuri pereții stomacului.

O ceaşcă de cafea pe stomacul gol stimulează secreția acidului clorhidric al sistemului digestiv. Persoanele care suferă de gastrita pot simţi asta foarte repede. Chiar şi persoanele cu un stomac perfect sănătos nu sunt ferite, deoarece acidul clorhidric este folosit de organism pentru descompunerea alimentelor.

În cazul în care cantitatea acestui acid este redusă, atunci veţi întâmpina dificultăţi când veţi servi o masă bogată în proteine, deoarece acestea vor fi greu de descompus. Asadar, o ceaşcă de cafea pe stomacul gol va stimula secreţia acidului clorhidric exact atunci când nu este nevoie, cauzând apariţia ulcerului, întrucât stomacul nu are ce să digere. Tocmai de aceea este
indicat să se consume după masa de dimineaţă, asta pentru a stimula digestia.

Totodata, nivelul de cortizon se ridică foarte rapid, iar organismul va avea nevoie de mai mult timp pentru a-l scădea, astfel încât să ajungă la un nivel normal. Acestl ucru poate sa creeze tulburări de somn si de digestie si poate duce la asimilarea puternica a substanțelor nocive din alimente, ducand la obezitate in unele cazuri. Cortizonul este un hormon care ne controlează ceasul biologic și abilitatea noastră de a rămâne treji.

Proteinele care rămân intacteîn organism pot cauza numeroase probleme de sănătate, cum ar fi balonarea, boala inflamatorie a intestinului şi în cel mai rău caz, cancer de colon. Prin urmare, cafeaua ar trebui să fie băută la o oră după ce v-aţi trezit şi după ce aţi mâncat cel puţin o felie de pâine.

Pe lângă cele amintite mai sus, consumul cafelei pe stomacul gol „vă poate da nervozitate, agitaţie şi alte efecte, inclusiv schimbări de dispoziţie”,afirmă dr. Adam Simon, directorul medical al PushDoctor.co.uk. Totodată, va mări simptomele de anxietate, va stimula ritmul cardiac, poate provoca iritabilitate şi incapacitate de concentrare.

Băutul cafelei are multiple beneficii dovedite științific, unul dintre ele fiind acela că protejează creierul de demența, dar consumul regulat de cafea poate crea dependenta. O persoana care este dependenta de cafea are un sistem nervos vegetativ care va avea nevoie mereu de cofeina pentru a se trezi. Este foarte greu pentru o persoana care este dependenta de cafea sa se trezeasca dimineața si sa plece la serviciu fara a consuma măcar o ceașcă de cafea. Totuși, pentru a rămâne sănătoși este indicat sa beți cafeaua la o ora după ce v-ati trezit si neapărat după ce ati mâncat ceva.