Revista Sănătate

Regele toamnei, dovleacul! Să nu aruncați nimic, nici coaja, nici semințele, de ce, ne spun specialiștii

Dacă în copilărie mai strâmbam din nas la o plăcintă cu dovleac, ce n-aș da să se întoarcă acum acele vremuri. Nimic nu mi se pare mai delicios zilele acestea de toamnă veritabile decât o felie de dovleac copt pe jar, mâncat așa cu tot cu coajă. Și da, dovleacul este o sursă minunată și delicioasă de vitamine și minerale. Un aliment care se valorifică de la coajă, până la semințe, ne confirmă și experții.

În primul rând, dovleacul este un aliment complex și extrem de gustos. Există o varietate de rețete care îl includ, chiar și de supă cremă. Dovleacul este minunat toamna și iarna. Mulți îl consumăm doar de plăcere, dar știm câte beneficii aduce sănătății dovleacul? Cel mai bine îl consumăm copt la cuptor, pudrat cu scorțișoară, inclusiv cu coaja sa sănătoasă, bogată în fibre.

Semințele lui miraculoase sunt folosite ca un vermifug natural. Conțin 50% ulei, format din acid oleic și acid linoleic. De asemenea, aceste seminţe sunt recomandate şi pentru prevenirea formării calculilor renali. În astfel de probleme se pot consuma zilnic până la 100 g de seminţe sau se poate face o cură cu capsule cu ulei (între una şi trei comprimate pe zi, între mese, timp de 20 de zile), scrie portalul doctorulzilei.ro. Prin conţinutul de fier, seminţele de dovleac combat anemia.

Beneficiile uimitoare ale bostanului din grădină

Într-adevăr, auzisem că semințele de bostan sunt adevărate semințe-minune pentru sănăte. Dar să aibă atâtea calități, după cum susțin cercetătorii, nici că îmi imaginam. De pildă, zincul din aceste seminţe ajută la întărirea sistemului imunitar şi are valoare antioxidantă, protejând organismul de acţiunea radicalilor liberi. Zincul este și un nutrient important pentru sănătatea sistemului osos, prevenind osteoporoza.

Prin conţinutul de magneziu, seminţele de dovleac combat anxietatea, durerile de cap şi crampele musculare. O substanţă din aceste seminţe (L-triptofan) acţionează ca antidepresiv. În plus, pentru că au proprietăți anti-inflamatoare, seminţele de dovleac reduc simptomele artritei. Uleiul de seminţe de dovleac conţine de şase ori mai mult acid linoleic decât uleiul de măsline.

Dovleacul conține carbohidrați, aminoacizi, vitaminele B, C, D, E și K, minerale precum calciu, potasiu, fosfor. De asemenea, un aminoacid denumit cucurbitină, folosit cu succes în parazitoze. Dovleacul plăcintar este antiinflamator, antiparazitar, antiseptic urinar, diuretic și sedativ natural. Este indicat în afecțiuni ca cistita, probleme ale prostatei, chiar și în cancerul de prostată, în insomnii, infecții urinare și parazitoze. Este un bun remediu pentru arsuri, atunci când se amestecă pulpa cu apă și se aplică local.